• Link został skopiowany

Garść piernikowych porad. Kultowe ciasteczka świąteczne będą dzięki nim miękkie, słodkie i aromatyczne

Podczas świątecznych przygotowań nie można pominąć tradycyjnego wypiekania pierników. Kruche ciasteczka z korzenną nutą idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. Kluczowe jest jednak przygotowanie i starannie dobrana lista składników. Poza miodem i przyprawami nie może zabraknąć szczypty cukierniczego specyfiku.
Pierniki z miodem
Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Wyborcza.pl

Więcej świątecznych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i planowanie wigilijnego menu. Ważną częścią są same wypieki i łakocie. Wśród nich nie może zabraknąć kultowych już pierniczków o ciekawych kształtach. Kluczowe dla smaku są zarówno składniki, jak i odpowiednie wypiekanie. 

Piernikowe porady, dzięki którym ciasteczka wyjdą idealne

Te kultowe ciasteczka korzenne rozpieszczają smakiem i uroczymi kształtami. To zarówno pyszny rarytas, jak i spektakularna ozdoba choinkowa lub piękny prezent. Aby uzyskać smak idealny, warto sięgnąć po garść porad, które sprawią, że ciasto będzie idealnie słodkie, chrupiące i pełne zimowych aromatów. 

Przygotowanie pierniczków warto rozpocząć od sporządzenia listy potrzebnych produktów. Nie może na niej zabraknąć dobrej jakości miodu, korzennych przypraw, swojskich jajek i drobnego cukru. Warto także nieco urozmaicić klasyczny przepis i zastąpić popularne słodkie dodatki np. dżemem, konfiturą lub syropem z agawy. Wówczas uzyskamy oryginalny smak, ale i nadamy ciasteczkom miękkości. 

Produktem, którego nie może zabraknąć, jest także odrobina sody. Zaledwie szczypta białego proszku spowoduje, że smak będzie znacznie lepszy, ale i zagwarantuje pulchne, niezbyt twarde ciasto. Kluczem są proporcje - zbyt duża ilość sody może niekorzystnie wpłynąć na gorycz pierniczków.

Zobacz wideo Piernikowe ludziki z Nutellą

Zapomnij o twardych pierniczkach - kluczowe wskazówki

Częstym błędem, który towarzyszy przygotowywaniu pierniczków, jest nieodpowiednia grubość ciasta. Jeśli chcemy, by ciasteczka były jednocześnie miękkie i delikatnie kruche musimy wybrać odpowiednią grubość ciasta. Zbyt cienkie rozwałkowanie sprawi, że wyjdą gorzkawe i przypalone. Optymalna grubość to około sześć minimetrów. Kolejną wskazówką jest odpowiednia temperatura i czas pieczenia. Kluczowe jest także leżakowanie - warto zatem przygotować je kilka dni wcześniej i dać czas, by zabrały odpowiedniej struktury. Pierniczki należy zamknąć w szklanym słoju lub metalowej puszce. Dzięki temu zmiękną i nabiorą aromatów. 

Efekt wizualny jest równie istotny. Warto zatem ozdobić pierniczki lukrem, kolorowymi pisakami, bakaliami czy cukrowymi ozdobami ze świątecznym motywem. Ciekawym pomysłem jest także zanurzenie ciasteczek w rozpuszczonej czekoladzie - zarówno ciemnej, jak i białej. 

Więcej o: