Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na świątecznym stole sałatka jarzynowa zajmuje co roku jedno w ważniejszych miejsc. Kochana w polskich domach, zimna przekąska to prawdziwy rarytas. Jak się jednak okazuje ilu kucharzy, tyle przepisów. Co zatem powinno znaleźć się w tradycyjnej wersji?
Pośród świątecznych dań takich jak śledzie, barszcz, karp czy słodkie wypieki nie może zabraknąć kultowej już sałatki jarzynowej. Wyniesiona na piedestał przystawka, gości w niemal każdym polskim domu w okresie bożonarodzeniowym. Co kryje się za bezkonkurencyjną popularnością? Chodzi oczywiście o wyjątkowy smak. Jak się jednak okazuje ilu kucharzy i kucharek - tyle przepisów. Kluczowe są bazowe składniki, których nikt nie podważa, schody zaczynają się jednak w momencie kompletowania dodatków.
Wśród kulinarnych patriotów, którzy uwielbiają sałatkę jarzynową, od lat toczą się dyskusje na temat składników i odpowiednich dodatków. Numerem jeden jest sam majonez, dlatego my rekomendujemy ten domowej roboty. W wielu przepisach dodaje się także jabłko, groszek, ogórek, czy ugotowanego ziemniaka. Niestety jest i wielu przeciwników, którzy twierdzą, że powyższe dodatki psują smak i całkowicie nie pasują do pozostałych smaków. Listę składników pozostawmy do dalszych dyskusji. Warto jednak podkreślić, że wszystkie produkty powinny być najwyższej jakości, dzięki czemu efekt będzie czystą perfekcją i rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości.
Składniki:
Sposób przygotowania: