Sałatka jarzynowa to synonim świąt. Wśród kulinarnych patriotów toczy się jednak spór o składniki

Chociaż sałatkę jarzynową zna niemal każdy kulinarny patriota, tak przepis w niemal każdym domu nieco się różni. Pomijając spór majonezowy, na liście składników można wymienić kilka innych kontrowersyjnych dodatków takich jak odpowiedni rodzaj ogórka, jabłko, groszek czy ziemniaki.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na świątecznym stole sałatka jarzynowa zajmuje co roku jedno w ważniejszych miejsc. Kochana w polskich domach, zimna przekąska to prawdziwy rarytas. Jak się jednak okazuje ilu kucharzy, tyle przepisów. Co zatem powinno znaleźć się w tradycyjnej wersji? 

Sałatka jarzynowa - co powinien zawierać kulinarny synonim świąt?

Pośród świątecznych dań takich jak śledzie, barszcz, karp czy słodkie wypieki nie może zabraknąć kultowej już sałatki jarzynowej. Wyniesiona na piedestał przystawka, gości w niemal każdym polskim domu w okresie bożonarodzeniowym. Co kryje się za bezkonkurencyjną popularnością? Chodzi oczywiście o wyjątkowy smak. Jak się jednak okazuje ilu kucharzy i kucharek - tyle przepisów. Kluczowe są bazowe składniki, których nikt nie podważa, schody zaczynają się jednak w momencie kompletowania dodatków. 

Wśród kulinarnych patriotów, którzy uwielbiają sałatkę jarzynową, od lat toczą się dyskusje na temat składników i odpowiednich dodatków. Numerem jeden jest sam majonez, dlatego my rekomendujemy ten domowej roboty. W wielu przepisach dodaje się także jabłko, groszek, ogórek, czy ugotowanego ziemniaka. Niestety jest i wielu przeciwników, którzy twierdzą, że powyższe dodatki psują smak i całkowicie nie pasują do pozostałych smaków. Listę składników pozostawmy do dalszych dyskusji. Warto jednak podkreślić, że wszystkie produkty powinny być najwyższej jakości, dzięki czemu efekt będzie czystą perfekcją i rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości. 

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Składniki: 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo, 
  • 6 marchewek, 
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki, 
  • jabłko, 
  • 4 ogórki konserwowe, 
  • szklanka majonezu, 
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • 1,5 puszki groszku konserwowego, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka gotujemy na twardo, w osobnym rondelku marchew, pietruszkę i ziemniaki. 
  2. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie ogórki konserwowe, Natkę drobno siekamy. Przekładamy do miski. 
  3. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. 
  4. Warzywa odcedzamy, kroimy.
  5. Wszystkie pokrojone warzywa i jaja przekładamy do dużej miski. Wsypujemy groszek.
  6. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy kilka godzin w lodówce - ponownie próbujemy i w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz. 
Więcej o: