-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierogi z przepisu Gessler. Gwiazda dodaje do farszu specjalny składnik, który wzbogaci ich smak
Pierogi z przepisu Gessler. Gwiazda dodaje do farszu nieoczywisty składnik. Goście będą błagać o dokładkę
Magda Gessler podaje przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Nie jest to jednak tradycyjne danie. Gwiazda polskiego świata kulinarnego dodaje do nich pewien nioczywisty składnik, który dodaje im charakteru.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych. Do ich przygotowania oprócz suszonych grzybów i kapusty zazwyczaj dodaje się cebulę i przyprawy takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Magda Gessler dodaje jednak do farszu jeszcze jeden składnik, który sprawia, że pierogi rozpływają się w ustach. Chodzi o miód lipowy.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Pierogi z przepisu Gessler - farsz przygotowuje się z dodatkiem miodu lipowego
Składniki:
- pół kilo kapusty kiszonej,
- pół szklanki suszonych grzybów,
- duża cebula,
- olej lniany,
- sok z kapusty,
- sól i pieprz,
- kminek,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka goździków,
- łyżka miodu lipowego.
Ciasto:
Wykonanie pierogów nie jest trudnym zadaniem. Wymaga jedynie poświęcenia czasu
Przygotowanie:
- Namocz grzyby w wodzie przez kilka godzin. Gotuj je do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą, solą i pieprzem. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją w garnku z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor. Dopraw całość kminkiem.
- Wrzuć do garnka kapustę razem z sokiem, kilka ziaren ziela angielskiego, goździki, sól, pieprz i łyżkę miodu lipowego. Następnie dodaj do składników ugotowane grzyby i wymieszaj całość.
- Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z letnią wodą i solą na jednolitą, gładką masę.
- Ciasto rozwałkowuj i wykrawaj okrągłe kawałki. Nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi.
- Wrzucaj pierogi na osoloną, wrzącą wodę do ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyciągaj na talerz łyżką cedzakową. Pierogi można podawać z cebulą i roztopionym masłem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl