Pierogi z przepisu Gessler. Gwiazda dodaje do farszu nieoczywisty składnik. Goście będą błagać o dokładkę

Magda Gessler podaje przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Nie jest to jednak tradycyjne danie. Gwiazda polskiego świata kulinarnego dodaje do nich pewien nioczywisty składnik, który dodaje im charakteru.

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych. Do ich przygotowania oprócz suszonych grzybów i kapusty zazwyczaj dodaje się cebulę i przyprawy takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Magda Gessler dodaje jednak do farszu jeszcze jeden składnik, który sprawia, że pierogi rozpływają się w ustach. Chodzi o miód lipowy. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Pierogi z przepisu Gessler - farsz przygotowuje się z dodatkiem miodu lipowego

Składniki:

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • pół szklanki suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • olej lniany,
  • sok z kapusty,
  • sól i pieprz,
  • kminek,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka goździków,
  • łyżka miodu lipowego.

Ciasto:

  • mąka,
  • woda,
  • sól.

Wykonanie pierogów nie jest trudnym zadaniem. Wymaga jedynie poświęcenia czasu

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby w wodzie przez kilka godzin. Gotuj je do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą, solą i pieprzem. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją w garnku z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor. Dopraw całość kminkiem.
  2. Wrzuć do garnka kapustę razem z sokiem, kilka ziaren ziela angielskiego, goździki, sól, pieprz i łyżkę miodu lipowego. Następnie dodaj do składników ugotowane grzyby i wymieszaj całość.
  3. Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z letnią wodą i solą na jednolitą, gładką masę.
  4. Ciasto rozwałkowuj i wykrawaj okrągłe kawałki. Nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi.
  5. Wrzucaj pierogi na osoloną, wrzącą wodę do ich wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Wyciągaj na talerz łyżką cedzakową. Pierogi można podawać z cebulą i roztopionym masłem.

Smacznego!

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.