Więcej świątecznych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowywanie pierogów na święta to długa tradycja, zakorzeniona od pokoleń w wielu domach. Jak mawia większość gospodyń - kluczem do sukcesu jest idealne ciasto i umiejętne lepienie. Te dwa czynniki gwarantują perfekcyjny efekt, jednak mogą być też przyczyną wigilijnej porażki.
Pierogi. Danie, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Polski rarytas jest doceniany na całym świecie, jednak perfekcyjny smak wymaga odpowiednich składników i umiejętnego przygotowania. Wigilijne rarytasy serwuje się z kapustą i grzybami - taki duet to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Co, jednak jeśli pierogi się rozklejają? Przyczyn może być wiele. Pierwszym i jednocześnie najliczniej popełnianym błędem jest niepoprawne lepienie brzegów ciasta. Pomiędzy płaty, które łączymy, nie powinien dostać się farsz. Należy unikać nawet najmniejszych wolnych przestrzeni, ponieważ wrzucając taką sztukę do wrzątku, uzyskamy nieapetyczną papkę.
Kolejną ważna zasada jest gotowanie pierogów w dużym garnku z dodatkiem soli. Zbyt małe naczynie spowoduje, że ciasto się ze sobą poskleja. Co za tym idzie - smak i wygląd będzie daleki od ideału. Temperatura wody także ma znaczenie - powinna wrzeć. Włożenie pierogów do garnka w złym momencie będzie skutkować klejącym ciastem, a nawet rozklejonymi sztukami.
Czas gotowania pierogów ma równie ważne znaczenie na efekt. Po wrzuceniu kilku sztuk do wrzątku należy poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu wystarcza dwie lub trzy minuty i gotowe! Pierogi odcedzamy specjalną łyżką lub dodatkowo przekładamy na sitko, by uniknąć nadmiaru wody na talerzu.
Ważne jest także, aby podczas gotowania co jakiś czas mieszać zawartość garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Należy to zrobić, aby pierogi nie sklejały się i gotowały równo.
Warto jednak podkreślić, że czynnikiem, od którego wszystko zależy, jest przepis na perfekcyjne ciasto na pierogi. Powinno być sprężyste i jędrne. Podczas wałkowania należy dobrać odpowiednią grubość płatu ciasta - zbyt cienkie będzie się rwało i rozgotowywało, z kolei zbyt grube będzie niesmaczne i nieestetyczne.