-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić rosół? Z naszym przepisem wyjdzie wyjątkowo smaczny. Koniecznie dodaj do niego te przyprawy
Jak zrobić rosół? Z naszym przepisem wyjdzie wyjątkowo smaczny. Koniecznie dodaj do niego te przyprawy
Oto jak zrobić rosół, który będzie klarowny i aromatyczny. Podajemy przepis, z którym zrobicie doskonałą zupę. Aby miała idealny smak, należy dodać kilka przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i pieprz ziarnisty.
Rosół należy do tradycyjnych polskich zup. Co zrobić, aby miał bogaty smak? Należy go odpowiednio przyprawić i gotować przez co najmniej półtorej godziny. Można go ugotować z całego kurczaka lub z jego części: udek, skrzydełek czy korpusu. Bardzo ważne w przygotowaniu rosołu jest jego właściwe doprawienie.
Jak zrobić rosół? Podajemy przepis na rozgrzewającą zupę, która sprawdzi się zimą
Do przygotowania tradycyjnego rosołu będziecie potrzebowali kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i przyprawy. Jego wykonanie może zająć wam około dwóch godzin.
Składniki:
- kurczak,
- dwie duże marchwie,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- duża cebula,
- natka pietruszki,
- dwa liście laurowe,
- płaska łyżka lubczyku,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- płaska łyżka soli.
Rosół będzie miał doskonały smak, jeśli dodasz do niego tych kilka przypraw
Przygotowanie:
- Podziel kurczaka na części. Wypłucz je, przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj całość.
- W tym czasie umyj marchew, pietruszkę, seler i natkę pietruszki. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę i selera. Obierz cebulę i opal ją nad palnikiem.
- Przełóż do garnka marchew, pietruszkę, seler. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprz. Rosół powinien gotować się na najmniejszym ogniu bez przykrycia przez około godzinę.
- Po tym czasie dodaj do niego sól, lubczyk i natkę pietruszki. Gotuj go dalej przez kolejne pół godziny.
- Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Rosół serwuj z makaronem, kawałkami marchwi i ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl