• Link został skopiowany

Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer

Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne aromatów bułki są gotowe!
Domowe bułki z dodatkiem cebuli i oregano (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. SMarina - iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych wypieków to właśnie pieczywo zasługuje na szczególne uznanie. Samodzielnie przygotowane bułki czy chleb to prawdziwy rarytas, który z pewnością zaimponuje domownikom, jak i gościom czy sąsiadom. Kluczem jest wyrastanie i dobry skład. 

Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo o poranku

Dieta wielu z nas bazuje o poranku na pieczywie - to szybka metoda na zaspokojenie głodu, ale i lubiany pomysł, który niemal nigdy się nie nudzi. Warto jednak zwrócić na jakość i skład - ważne by wypieki były oczywiście świeże, smaczne, ale i przygotowane z najwyższej jakości składników. Unikajmy zatem mrożonek z małych sklepików czy tanich produktów z supermarketów. Są nie tylko napompowane chemią, barwnikami i utleniaczami. Zasada co do składu jest banalnie prosta - im krótszy i prostszy - tym lepszy. 

Najlepszym sposobem jest jednak samodzielne przygotowanie pieczywa. Warto zatem skusić się na przepis na bułki z dodatkiem cebuli i oregano. Receptura jest banalnie prosta, a efekt? No cóż...to prawdziwy rarytas! Pieczywo wychodzi rumiane, wyrośnięte, pachnące i bardzo smaczne. Odpowiednio przechowywane zostanie świeże na długo, nie wspominając o walorach smakowych. 

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Przepis na bułki z cebulką i oregano

Składniki: 

  • 150 g cebuli, 
  • 40 g masła, 
  • 200 g wody,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 łyżeczki suszonego oregano,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od drobnego pokrojenia cebulki i podsmażenia na złoty kolor. 
  2. Do dużej miski wkładamy pokruszone świeże drożdże, dodajemy do nich cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy letnią (ale nie gorącą) wodę, mąkę, oregano, cebulę oraz sól. Ciasto energicznie wyrabiamy ręką.
  3. Formujemy wałek, który dzielimy na około 10 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczki. Kule układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  4. Po 15 minutach bułeczki można wstawiać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Wskazówka - warto posmarować wierzch dodatkowo jajkiem i np. udekorować bułki sezamem, makiem lub ulubionymi ziołami. Kule ciasta można także delikatnie naciąć na wierzchu, dzięki czemu uzyskamy estetyczny wygląd niczym z piekarni. 
  5. Podajemy świeże, po przestudzeniu. Najlepiej z masłem, hummusem lub ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: