Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych wypieków to właśnie pieczywo zasługuje na szczególne uznanie. Samodzielnie przygotowane bułki czy chleb to prawdziwy rarytas, który z pewnością zaimponuje domownikom, jak i gościom czy sąsiadom. Kluczem jest wyrastanie i dobry skład.
Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo o poranku
Dieta wielu z nas bazuje o poranku na pieczywie - to szybka metoda na zaspokojenie głodu, ale i lubiany pomysł, który niemal nigdy się nie nudzi. Warto jednak zwrócić na jakość i skład - ważne by wypieki były oczywiście świeże, smaczne, ale i przygotowane z najwyższej jakości składników. Unikajmy zatem mrożonek z małych sklepików czy tanich produktów z supermarketów. Są nie tylko napompowane chemią, barwnikami i utleniaczami. Zasada co do składu jest banalnie prosta - im krótszy i prostszy - tym lepszy.
Najlepszym sposobem jest jednak samodzielne przygotowanie pieczywa. Warto zatem skusić się na przepis na bułki z dodatkiem cebuli i oregano. Receptura jest banalnie prosta, a efekt? No cóż...to prawdziwy rarytas! Pieczywo wychodzi rumiane, wyrośnięte, pachnące i bardzo smaczne. Odpowiednio przechowywane zostanie świeże na długo, nie wspominając o walorach smakowych.
Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek
Przepis na bułki z cebulką i oregano
Składniki:
- 150 g cebuli,
- 40 g masła,
- 200 g wody,
- 20 g drożdży świeżych,
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 3 łyżeczki suszonego oregano,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od drobnego pokrojenia cebulki i podsmażenia na złoty kolor.
- Do dużej miski wkładamy pokruszone świeże drożdże, dodajemy do nich cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy letnią (ale nie gorącą) wodę, mąkę, oregano, cebulę oraz sól. Ciasto energicznie wyrabiamy ręką.
- Formujemy wałek, który dzielimy na około 10 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczki. Kule układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po 15 minutach bułeczki można wstawiać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Wskazówka - warto posmarować wierzch dodatkowo jajkiem i np. udekorować bułki sezamem, makiem lub ulubionymi ziołami. Kule ciasta można także delikatnie naciąć na wierzchu, dzięki czemu uzyskamy estetyczny wygląd niczym z piekarni.
- Podajemy świeże, po przestudzeniu. Najlepiej z masłem, hummusem lub ulubionymi dodatkami.