Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer

Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne aromatów bułki są gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych wypieków to właśnie pieczywo zasługuje na szczególne uznanie. Samodzielnie przygotowane bułki czy chleb to prawdziwy rarytas, który z pewnością zaimponuje domownikom, jak i gościom czy sąsiadom. Kluczem jest wyrastanie i dobry skład. 

Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo o poranku

Dieta wielu z nas bazuje o poranku na pieczywie - to szybka metoda na zaspokojenie głodu, ale i lubiany pomysł, który niemal nigdy się nie nudzi. Warto jednak zwrócić na jakość i skład - ważne by wypieki były oczywiście świeże, smaczne, ale i przygotowane z najwyższej jakości składników. Unikajmy zatem mrożonek z małych sklepików czy tanich produktów z supermarketów. Są nie tylko napompowane chemią, barwnikami i utleniaczami. Zasada co do składu jest banalnie prosta - im krótszy i prostszy - tym lepszy. 

Najlepszym sposobem jest jednak samodzielne przygotowanie pieczywa. Warto zatem skusić się na przepis na bułki z dodatkiem cebuli i oregano. Receptura jest banalnie prosta, a efekt? No cóż...to prawdziwy rarytas! Pieczywo wychodzi rumiane, wyrośnięte, pachnące i bardzo smaczne. Odpowiednio przechowywane zostanie świeże na długo, nie wspominając o walorach smakowych. 

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Przepis na bułki z cebulką i oregano

Składniki: 

  • 150 g cebuli, 
  • 40 g masła, 
  • 200 g wody,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 łyżeczki suszonego oregano,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od drobnego pokrojenia cebulki i podsmażenia na złoty kolor. 
  2. Do dużej miski wkładamy pokruszone świeże drożdże, dodajemy do nich cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy letnią (ale nie gorącą) wodę, mąkę, oregano, cebulę oraz sól. Ciasto energicznie wyrabiamy ręką.
  3. Formujemy wałek, który dzielimy na około 10 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczki. Kule układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  4. Po 15 minutach bułeczki można wstawiać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Wskazówka - warto posmarować wierzch dodatkowo jajkiem i np. udekorować bułki sezamem, makiem lub ulubionymi ziołami. Kule ciasta można także delikatnie naciąć na wierzchu, dzięki czemu uzyskamy estetyczny wygląd niczym z piekarni. 
  5. Podajemy świeże, po przestudzeniu. Najlepiej z masłem, hummusem lub ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.