Przepis na pankejki rodem z amerykańskiej kuchni. Z tym dodatkiem smakują obłędnie

Przepis na pankejki powinien znać każdy miłośnik amerykańskiej kuchni. Te puszyste jak chmurka małe naleśniki świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale nie tylko. Dzięki nim można dobrze zacząć dzień - są wspaniałym zastrzykiem energii.

Przepis na pankejki warto wypróbować, gdy mamy w domu niejadka. Nie ma dziecka, które potrafiłoby oprzeć się tym słodkim małym naleśnikom, które są bardziej puchate i miękkie od naszych tradycyjnych naleśników. Jak zatem je przygotować, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Przepis na pankejki rodem z amerykańskiej kuchni. To przysmak dla całej rodziny

Jak przygotować pancakes, by zajadała się nimi cała rodzina? To nic trudnego. Tego rodzaju naleśniki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, więc idealnie sprawdzą się na śniadanie, kiedy nie mamy wiele czasu przed wyjściem do szkoły i pracy.

Składniki:

  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • trzy łyżeczki cukru pudru,
  • pół szklanki mleka,
  • jajko,
  • dwie łyżki masła.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić pankejki? Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie pancakes nie wymaga specjalnych umiejętności. To niezwykle proste zadanie, ale warto stosować się do przepisu. Oto jak przygotować pankejki krok po kroku:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie roztop masło.
  2. Jedno duże jajko roztrzep ze szczyptą soli w dużym naczyniu.
  3. Następnie dodaj do tego naczynia mleko i wymieszaj.
  4. Dodaj cukier i znów wymieszaj.
  5. Dosypuj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
  6. Na koniec, gdy wymieszasz składniki, dodaj roztopione masło i mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się gładką, jednolitą masą.
  7. Ciasto nadaje się już do smażenia. Smaż placki z obu stron na maśle, aż uzyskają złocistą barwę.

Pankejki najlepiej smakować będą z syropem klonowym i owocami - borówkami, malinami. Do dekoracji świetnie sprawdzą się też płatki migdałów. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.