Strogonow przepis na ciepłe danie z wołowiną i pieczarkami. Wersja na ostro

Strogonow to danie, które przed laty było bardzo popularne. Najczęściej przyrządzano je na różne prywatki, czy sylwestra jako potrawa na gorąco. Jest niezwykle sycące i pyszne. Nasz przepis jest wyjątkowy i nieco pikantny. Jak go przygotować? Ważna jest wołowina dobrej jakości.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Bouef Strogonow, przepis na obiad, kolację lub danie idealne na imprezę. Choć przez moment straciło nieco na popularności, to jednak powoli wraca do łask. Kucharze serwują je na weselach, chrzcinach, czy innych uroczystościach.

Strogonow. Przepis na kultowe danie na gorąco

Bouef Strogonow jak sama nazwa wskazuje, jest połączeniem Francji i Rosji. W Polsce znany głównie jako strogonow. Danie składa się z polędwicy wołowej pokrojonej w długie i wąskie paski. W jego skład wchodzi także papryka, cebula, czy ogórek. Całość skąpana jest w pomidorach i kompozycji przypraw. Choć przepisów na tę potrawę jest wiele, zaprezentujemy prostą, a zarazem smaczną recepturę.

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej,
  • 250 g pieczarek,
  • zielona papryka,
  • czerwona papryka,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 500 ml bulionu,
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • olej do smażenia.

Marynata:

  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • pieprz cayenne,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bouef Strogonow. Przepis krok po kroku

  1. Mięso kroimy w długie i wąskie paski.
  2. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy olej. Dodajemy musztardę i wsypujemy pozostałe przyprawy. Całość mieszamy. 
  3. Następnie do gotowej marynaty wrzucamy pokrojoną wołowinę i dokładnie rozprowadzamy zioła, aby pokryły każdy kawałek mięsa.
  4. Mięso przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
  5. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy zamarynowaną polędwicę wołową i obsmażamy z każdej strony, aż będzie złocista.
  6. Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy do mięsa.
  7. Pieczarki myjemy lub obieramy. Siekamy i wrzucamy do strogonowa.
  8. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w słupki lub kostkę. Dodajemy do strogonowa. Podsmażamy około 5 minut.
  9. Całość zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. 
  10. Dodajemy posiekane drobno kiszone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia.
  11. Następnie wlewamy passatę. Strogonow doprawiamy do smaku. 
  12. Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.

Pamiętajmy, aby co jakiś czas mieszać danie jednogarnkowe. W przeciwnym razie może się przypalić. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Kiedy obiad jest gotowy, podajemy go z chlebem, ryżem lub kluseczkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.