Jak zrobić wyjątkowe śniadanie? Zapewne będzie smakowało idealnie, jeżeli upieczecie bułki własnej roboty. Przepis na kajzerki nie jest bardzo trudny, dlatego może sięgnąć po niego nawet początkujący piekarz. Oto jakie kroki należy wykonać, aby wyszły doskonałe.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Przepis na bułki kajzerki - sprawdzą się na śniadanie i kolację
Do przygotowania kajzerek będą potrzebne mąka pszenna, letnia woda, drożdże, cukier, sól, jajko i masło. Można użyć drożdży instant - wtedy nie trzeba będzie robić zaczynu i wykonanie ciasta będzie trwało krócej.
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej,
- trzy czwarte szklanki letniej wody,
- 20 g drożdży,
- jajko,
- dwie łyżki masła,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Wykonanie kajzerek to "bułka z masłem". Upieką się w piętnaście minut
Przygotowanie:
- Zrób zaczyn. Połącz pokruszone drożdże z ciepłą wodą, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia na dziesięć minut.
- Zagnieć w misce wszystkie składniki na bułki. Połącz je z zaczynem i wyrabiaj przez kilka minut. Odstaw ciasto na dziesięć minut. Następnie wyrabiaj je dalej przez kilka minut. Ciasto powinno stać się elastyczne. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na kilka części. Formuj bułki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz każdą bułkę i odstaw blachę na około czterdzieści minut do wyrośnięcia ciasta.
- Po wyrośnięciu ponacinaj wierzch bułek ostrym nożem. Piecz w 225 st. C przez około kwadrans w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl