Tortilla de patatas różni się od klasycznej wersji omletu obecnością dwóch składników: ziemniaków oraz cebuli. Poniżej podajemy przepis, dzięki któremu przyrządzicie pyszny hiszpański omlet.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W pierwszej kolejności kroimy cebulę w drobne kawałeczki, następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w drobne plasterki. Odsączamy je z wody, a później smażymy na głębokim tłuszczu do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Tak przygotowane ziemniaki odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, całość mieszamy trzepaczką.
Do przygotowanej w ten sposób masy dodajemy ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie wlewamy wymieszaną na gładko masę. Aby obrócić omlet, przekładamy go na talerz, przykrywamy patelnią, a następnie odwracamy całość. Pilnujemy jednocześnie, aby nie był on smażony na zbyt dużym ogniu. Tak przygotowany omlet podajemy z ziołami lub sosem pomidorowym. Smacznego!