Hiszpański omlet z dodatkami, czyli tortilla de patatas - pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny

Hiszpańska tortilla z ziemniaków to ciekawa odmiana dla popularnego w Polsce omletu. Choć jego przygotowanie wymaga nieco większego nakładu pracy i czasu, to z pewnością warto! To idealny pomysł na wytrawną przekąskę dla całej rodziny.

Tortilla de patatas różni się od klasycznej wersji omletu obecnością dwóch składników: ziemniaków oraz cebuli. Poniżej podajemy przepis, dzięki któremu przyrządzicie pyszny hiszpański omlet.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania hiszpańskiego omletu?

  • 4 jajka;
  • 3 ziemniaki;
  • cebula;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • pozostałe przyprawy wedle uznania (oregano, słodka papryka);
  • olej lub masło do smażenia;
  • pomidor (opcjonalnie).

Przygotowanie hiszpańskiego omletu z dodatkami - przepis krok po kroku

W pierwszej kolejności kroimy cebulę w drobne kawałeczki, następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w drobne plasterki. Odsączamy je z wody, a później smażymy na głębokim tłuszczu do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Tak przygotowane ziemniaki odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, całość mieszamy trzepaczką.

Do przygotowanej w ten sposób masy dodajemy ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie wlewamy wymieszaną na gładko masę. Aby obrócić omlet, przekładamy go na talerz, przykrywamy patelnią, a następnie odwracamy całość. Pilnujemy jednocześnie, aby nie był on smażony na zbyt dużym ogniu. Tak przygotowany omlet podajemy z ziołami lub sosem pomidorowym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.