Bardzo prosty przepis na de volaille Magdy Gessler. Delikatne danie, które rozpływa się w ustach

Przedstawiamy przepis na kotlet de volaille. Ta delikatna potrawa z drobiu sprawdzi się w różnych okolicznościach. Jak ją przyrządzić, żeby miała doskonały smak? Mięso należy połączyć z masłem i ziołami. Podajemy przepis z dodatkiem koperku.

De volaille, czyli panierowany kotlet nadziewany masłem i przyprawami, to wyjątkowe danie, które będzie świetnym rozwiązaniem na niedzielny obiad. Do przygotowania kotletów będą potrzebne filety drobiowe, masło i koperek. Warto dodać, że wbrew pozorom nie jest to danie kuchni francuskiej. De volaille pochodzi ze wschodu. Znany jest też pod nazwą "kotlet po kijowsku".

Zobacz wideo Maryla Rodowicz zarzeka się, że zna wszystkie diety świata, ale z żadnej nie jest zadowolona

Przepis na de volaille według Magdy Gessler

Kotlety de volaille mogą być przygotowywane z dodatkiem różnych ziół. Niektórzy do środka dodają żółty ser. W oryginalnej wersji nadziewany jest tylko masłem i koperkiem. De volaille może być podawany z ziemniakami oraz różnymi sałatkami i surówkami.

Składniki:

  • dwa podwójne filety z piersi kurczaka,
  • pół kostki masła,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • jajko,
  • koperek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Kotlet de volaille sprawdzi się w różnych okolicznościach

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka przekrój na podłużne kawałki. Pokrojone części rozbij delikatnie tłuczkiem na kotlety. Układaj mięso na desce albo talerzu i przypraw przekrojone filety solą i pieprzem.
  2. Umyj i posiekaj koperek.
  3. Na mięso nakładaj łyżeczką porcje masła, posiekany koperek i zwijaj ciasno kawałki kurczaka w rulony.
  4. Kotlety obtaczaj w mące i zawijaj je w folię spożywczą. Należy je wstawić do lodówki na około godzinę. 
  5. Po tym czasie ostrożnie odwiń kotlety z folii i obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  6. Rozgrzej masło na patelni. Smaż kotlety na małym ogniu z obu stron. Powinny się zrumienić.
  7. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA