Przygotowujesz gołąbki? Tomasz Strzelczyk zdradza trik na ekspresowe i sprawne sparzenie kapusty

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Jak się okazuję, ta mozolna i uciążliwa czynność może być znacznie szybsza i o wiele łatwiejsza. Efekt? Miękkie liście, które w zaledwie kilka minut są gotowe, by nakładać farsz - trzy ruchy i gotowe!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej, ale i podczas rodzinnych spotkań czy świąt. Tradycyjny przysmak rozpieszcza kubki smakowe, jednak samo przygotowanie często jest męczące i długie. Warto zatem poznać patent Strzelczyka, który znacznie usprawni prace w kuchni. 

Tomasz Strzelczyk zdradza patent na parzenie kapusty

Tomasz Strzelczyk to lubiany kucharz znany w sieci z nazwy Oddasz Fartucha. W swoich filmikach często pokazuje ciekawe i praktyczne rozwiązania, a także smaczne przepisy zarówno na orientalne smaki świata, jak i polskie klasyki. W jednym z materiałów mężczyzna postanowił pokazać jak usprawnić przygotowanie gołąbków. Chodzi o trik z kapustą, który pozwala ekspresowo sparzyć warzywo. 

Patent Strzelczyka na parzenie kapusty to zaledwie kilka ruchów. Wystarczy usunąć głąb, który zlokalizowany jest u podstawy warzywa - warto zrobić to razem z dolnymi liśćmi, wówczas wykorzystamy tę część do wyścielenia garnka, w którym będziemy dusić gołąbki. Kolejnym krokiem jest wycięcie pozostałego elementu wewnątrz główki kapusty. Z kolei nasadę smarujemy olejem - tak przygotowane warzywo przekładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i parzymy przez 15 minut. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak usprawnić przygotowanie gołąbków? Patent z kapustą jest kluczowy

Po 15 minutach główkę kapusty wyciągamy z wody. Olej sprawi, że pojedyncze liście będą bardzo łatwo i bezproblematycznie odchodzić. Wówczas wystarczy je osuszyć i możemy przechodzić do nakładania farszu, zawijania gołąbków i późniejszego duszenia. 

Warto także wspomnieć, że metoda, którą zaprezentował Tomasz Strzelczyk, wymaga odpowiedniego przygotowania. Mowa tu przede wszystkim o dużym garnku, w którym warzywo bez problemu się zmieści. Naczynie powinno być wypełnione woda, a także przykryte przykrywką, dzięki czemu liści kapusty znacznie szybciej będą miękkie i gotowe do dalszej obróbki. 

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.