Knysze, czyli bieszczadzki rarytas wraca do łask. Pieczone pierożki nadziewane są cebulowym farszem

Kuchnia rodem z Bieszczad opiera się na swojskich produktach, tradycji i wyjątkowych aromatach. Właśnie taki jest przepis na knysze, czyli nic innego jak pieczone pierożki czy sakiewki z ciasta drożdżowego nadziewane soczystym farszem cebulowym.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ile regionów tyle lokalnych specjałów - knysze znane są szczególnie z Bieszczad i Podlasia, gdzie przygotowywano je na specjalne okazje. Dzisiaj znany wypiek powraca do łask i kusi wyjątkowym smakiem oraz aromatem. 

Knysze, czyli wytrawne łakocie rodem z Bieszczad 

Knysze to nic innego jak drożdżowe ciasto podane w formie bułeczek, pierożków lub sakiewek, nadziane jednym z wielu farszy. Wywodzą się one z kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Nie wiadomo kiedy produkt wkupił się w łaski naszej narodowości, jednak faktem jest, że są pyszne i wyjątkowe. Warto wspomnieć, że knysze kiedyś przygotowywane były głównie na stypę - wówczas obdarowywano nimi bezdomnych, którzy stali przy bramach cmentarzy w dzień zaduszny lub inne cmentarne święta. W tradycyjnej kuchni bieszczadzkiej i podlaskiej przygotowuje się je na Święta Bożego Narodzenia. 

Przysmak z ciasta drożdżowego warto hojnie wypełnić farszem - tradycyjny składa się z ziemniaków, twarogu i cebuli, z kolei inne z pieczarek i czosnku niedźwiedziego, kapusty, a nawet słodkiego sera. Absolutnym hitem jest natomiast rarytas z soczystą i aromatyczną cebulą. 

Zobacz wideo Knysze ziemniaczane z cebulą

Przepis na knysze, czyli drożdżowe sakiewki z cebulą

Składniki na ciasto: 

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • masło do posmarowania w czasie pieczenia.

Składniki na farsz: 

  • 4 cebule,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe - drożdże kruszymy i przekładamy do miski razem z mąką, jajkami, ciepłym mlekiem, masłem, solą i cukrem. Całość mieszamy i energicznie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 
  2. W tym czasie szykujemy farsz do knyszy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Warzywo podsmażamy na oliwie, aż się ładnie zarumieni i nabierze złotego koloru. Solimy, pieprzymy, odkładamy na bok. 
  3. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Kroimy równe kwadraty - każdy z nich hojnie wypełniamy cebulowym farszem i sklejamy do środka, tworząc sakiewkę. 
  4. Tak przygotowane knysze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia (ale przed wyciągnięciem z piekarnika) knysze smarujemy z wierzchu masłem. 
  5. Podajemy na ciepło lub zimno - świetnie smakują jako przekąska, ale także dodatek do zup np. barszczu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.