Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ile regionów tyle lokalnych specjałów - knysze znane są szczególnie z Bieszczad i Podlasia, gdzie przygotowywano je na specjalne okazje. Dzisiaj znany wypiek powraca do łask i kusi wyjątkowym smakiem oraz aromatem.
Przepis na cebularze z kminkiem. Sprawdzą się jako dodatek do zupy
Knysze, czyli wytrawne łakocie rodem z Bieszczad
Knysze to nic innego jak drożdżowe ciasto podane w formie bułeczek, pierożków lub sakiewek, nadziane jednym z wielu farszy. Wywodzą się one z kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Nie wiadomo kiedy produkt wkupił się w łaski naszej narodowości, jednak faktem jest, że są pyszne i wyjątkowe. Warto wspomnieć, że knysze kiedyś przygotowywane były głównie na stypę - wówczas obdarowywano nimi bezdomnych, którzy stali przy bramach cmentarzy w dzień zaduszny lub inne cmentarne święta. W tradycyjnej kuchni bieszczadzkiej i podlaskiej przygotowuje się je na Święta Bożego Narodzenia.
Przysmak z ciasta drożdżowego warto hojnie wypełnić farszem - tradycyjny składa się z ziemniaków, twarogu i cebuli, z kolei inne z pieczarek i czosnku niedźwiedziego, kapusty, a nawet słodkiego sera. Absolutnym hitem jest natomiast rarytas z soczystą i aromatyczną cebulą.
Zobacz wideo
Knysze ziemniaczane z cebulą
Przepis na knysze, czyli drożdżowe sakiewki z cebulą
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko do posmarowania,
- masło do posmarowania w czasie pieczenia.
Składniki na farsz:
- 4 cebule,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe - drożdże kruszymy i przekładamy do miski razem z mąką, jajkami, ciepłym mlekiem, masłem, solą i cukrem. Całość mieszamy i energicznie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie szykujemy farsz do knyszy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Warzywo podsmażamy na oliwie, aż się ładnie zarumieni i nabierze złotego koloru. Solimy, pieprzymy, odkładamy na bok.
- Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Kroimy równe kwadraty - każdy z nich hojnie wypełniamy cebulowym farszem i sklejamy do środka, tworząc sakiewkę.
- Tak przygotowane knysze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia (ale przed wyciągnięciem z piekarnika) knysze smarujemy z wierzchu masłem.
- Podajemy na ciepło lub zimno - świetnie smakują jako przekąska, ale także dodatek do zup np. barszczu.
Cebularze - przepis na sezonowy rarytas bazujący na cieście drożdżowym