Faworki to jedne z tradycyjnych smakołyków, jakie przygotowuje się w tłusty czwartek. Są lekkie, chrupkie i mają kształt kokardek. Smaży się je w głębokim tłuszczu, podobnie jak pączki. Aby wyszły idealne, należy wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut. Do ich usmażenia będą potrzebne tylko mąka, żółtka, śmietana i rum. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Oto jak je przygotować.
Zobacz wideo
Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości
Przepis na faworki. Kruche, lekkie i bardzo łatwe w wykonaniu
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- cztery żółtka,
- łyżka rumu,
- płaska łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Tłusty czwartek 2023. To święto sięga jeszcze do czasów pogaństwa
Faworki sprawdzą się w tłusty czwartek. Najlepiej podawać posypane cukrem pudrem
W tłusty czwartek faworki będą smakowały wyjątkowo. Aby miały właściwą strukturę, należy wyrabiać ciasto przez około dziesięć minut. Dzięki temu po usmażeniu będą odpowiednio lekkie i chrupkie.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do dużego garnka i wymieszaj ją z solą i cukrem. Dodaj żółtka, rum i kwaśną śmietanę. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej kilka minut na elastyczną, gładką masę o jednolitej konsystencji.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na kilka części. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o szerokości trzech centymetrów. Wycięte fragmenty nacinaj pośrodku i przez przygotowane nacięcie przekładaj każdy koniec, formując faworki.
- Rozgrzej olej w garnku. Powinien mieć temperaturę około 175 st. Celsjusza. Smaż faworki na złoty kolor. Po usmażeniu, kiedy wystygną, posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda jak ciasteczko i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl