Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis Ewy Wachowicz to hit każdej zorganizowanej gospodyni

Smakowite, puszyste i słodkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania z przepisu Ewy Wachowicz robi się praktycznie samo. Sekret tkwi w warstwach. To dzięki nim możesz zapomnieć o długim wyrabianiu ciasta. Zaoszczędzisz nie tylko czas, ale również nerwy.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz to świetna wersja tradycyjnego ciasta w wersji dla leniwych. Składników nie trzeba żmudnie i długo wyrabiać, brudząc przy tym blaty i dłonie. Wystarczy trzymać się kilku zasad, a ciasto "wyrobi" się samo.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4  jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • owoce np. jabłka lub śliwki,
  • 50 g masła,
  • 1/2 szklanka mąki,
  • 1/3 szklanki cukru.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz. Ten sposób ułatwi ci pracę 

Do głębokiego, szerokiego naczynia wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka i olej. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko, dokładnie przesianą mąkę i sól. Ważna jest tutaj kolejność. To właśnie konkretne warstwy, rozkładane równomiernie na całej powierzchni naczynia zapewnią wyrastanie ciasta bez konieczności wyrabiania go. Miskę ze składnikami przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około trzy godziny.

W tym czasie kroimy owoce. Śliwki wystarczy przekroić na pół i wydobyć pestki, z kolei jabłka lepiej sprawdzą się w formie plastrów. 

Do ciasta należy przygotować również kruszonkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pół szklanki mąki oraz 3/4 szklanki cukru i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przygotowaną kruszonkę pozostawiamy do ostudzenia.

Po trzech godzinach mieszamy ciasto drożdżowe i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (o wymiarach 25 x 30 cm). Na wierzch wrzucamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C (grzanie góra dół). Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostudzenia. Będzie aromatyczne i mięciutkie, idealne do kawy lub herbaty. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.