Pasta jajeczna. Prosty pomysł na lekkie i pożywne śniadanie. Te przyprawy podkręcą jej smak

Jak dobrze rozpocząć dzień? Najlepiej smacznym śniadaniem. Podajemy przepis na pastę jajeczną, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Aby miała wyrazisty smak dobrze jest połączyć ją z odpowiednimi przyprawami.

Pasta jajeczna to idealne rozwiązanie na smaczne i pożywne śniadanie, które doda energii z rana. Jak sprawić, aby miała doskonały smak? Ważne jest, aby dodać do niej przyprawy takie jak np. lubczyk i słodka papryka. Sprawią one, że będzie wyjątkowo aromatyczna. Oto jak przygotować wyśmienity posiłek o poranku.

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Pasta jajeczna - przepis na dobry początek dnia

Gotową pastę można połączyć z posiekaną pietruszką i nakładać na ulubione pieczywo. Pietruszkę można zastąpić tradycyjnym szczypiorkiem lub koperkiem. Palce lizać!

Składniki:

  • trzy jajka,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • słodka papryka w proszku,
  • suszony lubczyk,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek pietruszki.

Takie śniadanie dostarczy energii z rana. Zrobisz je w mniej niż dziesięć minut 

Pasta jajeczna to uniwersalny dodatek do pieczywa - będzie świetnie smakowała z różnymi warzywami, np. z papryką, sałatą czy rzodkiewką. Składniki można łączyć w dowolnych proporcjach, w zależności od tego, jaką konsystencję i smak chce się uzyskać.

Przygotowanie:

  1. Umyj i posiekaj drobno pietruszkę.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Uwaga. Nie powinny gotować się zbyt długo, ponieważ mogą stracić smak. 
  3. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i rozgnieć je widelcem w misce. Można też użyć do tego blendera. Wtedy uzyskają gładką, jednolitą konsystencję.
  4. Do jajek dodaj majonez, musztardę, słodką paprykę, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj posiekaną wcześniej pietruszkę. 
  5. Pastę można wykorzystać jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: