Dania na Wielkanoc wcale nie muszą być skomplikowane i drogie. Idealną przekąską i jednocześnie alternatywą dla tradycyjnych jajek z majonezem będą te faszerowane. Dodatek koperku, cebuli i pieczarek urozmaici smaki na wielkanocnym stole.
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu od razu zalewamy je lodowatą wodą i po chwili obieramy. Tym sposobem skorupki odejdą bez większych problemów. Jajka należy przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć ostrożnie żółtka i przełożyć je do osobnej miseczki, gdzie rozgniatamy je widelcem.
Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę. Na łyżce masła i łyżce oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i czekamy, aż wszystko dokładnie się usmaży, a woda odparuje. Gdy będą gotowe, odstawiamy do ostudzenia, a następnie przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy na "papkę". Na końcu łączymy to z żółtkami i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz wystarczy włożyć na noc do lodówki, a rano dołożyć do niego majonez. Lepiej nie odstawiać farszu z majonezem na wiele godzin, ponieważ może zrobić się wodnisty.
Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego lub nakładamy do wydrążonych połówek jajka łyżeczką. Każde jajko dekorujemy gałązką koperku i gotowe. Faszerowane jajka na Wielkanoc nigdy nie były prostsze i bardziej apetyczne. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl