Przygotuj faszerowane jajka na Wielkanoc według tego przepisu. Dobra alternatywa dla tradycyjnych

Jajka z majonezem i szczypiorkiem już ci się znudziły? Nic w tym dziwnego. Choć tradycyjne dania są ważne, warto je od czasu do czasu delikatnie urozmaicić. Ten przepis na faszerowane jajka na Wielkanoc jest przede wszystkim prosty, jednak przygotowane w ten sposób będą smakować obłędnie.

Dania na Wielkanoc wcale nie muszą być skomplikowane i drogie. Idealną przekąską i jednocześnie alternatywą dla tradycyjnych jajek z majonezem będą te faszerowane. Dodatek koperku, cebuli i pieczarek urozmaici smaki na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 8 średnich jajek,
  • 350 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz,
  • majonez do dekoracji.
Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Faszerowane jajka na Wielkanoc. Przygotuj wszystko wcześniej

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu od razu zalewamy je lodowatą wodą i po chwili obieramy. Tym sposobem skorupki odejdą bez większych problemów. Jajka należy przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć ostrożnie żółtka i przełożyć je do osobnej miseczki, gdzie rozgniatamy je widelcem.

Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę. Na łyżce masła i łyżce oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i czekamy, aż wszystko dokładnie się usmaży, a woda odparuje. Gdy będą gotowe, odstawiamy do ostudzenia, a następnie przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy na "papkę". Na końcu łączymy to z żółtkami i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz wystarczy włożyć na noc do lodówki, a rano dołożyć do niego majonez. Lepiej nie odstawiać farszu z majonezem na wiele godzin, ponieważ może zrobić się wodnisty. 

Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego lub nakładamy do wydrążonych połówek jajka łyżeczką. Każde jajko dekorujemy gałązką koperku i gotowe. Faszerowane jajka na Wielkanoc nigdy nie były prostsze i bardziej apetyczne. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.