Najlepszy obiad to taki, który jest pyszny, sycący i zdrowy. Dokładnie taka jest zupa fasolowa. Przepis babci na ten prosty w przygotowaniu posiłek niewątpliwie wykona każdy, nawet jeśli wcześniej nie gotowaliśmy podobnego obiadu.
Fasolę należy namoczyć w zimnej wodzie minimum 8 godzin. Najlepiej jednak zostawić ją na całą noc. Po tym czasie fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w dwóch litrach wody. W międzyczasie obieramy ziemniaki, pietruszkę oraz marchew i wszystkie kroimy w drobną kostkę. Gdy fasola będzie prawie miękka dodajemy resztę warzyw do garnka, wsypujemy suszoną włoszczyznę i wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Całość doprawiamy bulionem ze słoika i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kiełbasę oraz boczek również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Na koniec dodajemy kiełbasę i wszystko wspólnie podsmażamy, aż mięso będzie dobrze przypieczone. Całość włącznie z tłuszczem przekładamy ostrożnie do garnka z fasolą i warzywami. Zupę nadal gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy zupę do smaku. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl