Aromatyczna i sycąca zupa fasolowa. Przepis babci pokochały wszystkie gospodynie i kucharki

Nic nie syci naszych brzuchów tak dobrze, jak mięso i rośliny strączkowe. Jeśli połączymy je w jednym daniu, możemy otrzymać przepyszny posiłek, którym najemy się na wiele godzin. Na taki obiad idealnie nada się aromatyczna zupa fasolowa. Przepis babci, choć ma długą listę składników nie jest pod żadnym pozorem skomplikowany.

Najlepszy obiad to taki, który jest pyszny, sycący i zdrowy. Dokładnie taka jest zupa fasolowa. Przepis babci na ten prosty w przygotowaniu posiłek niewątpliwie wykona każdy, nawet jeśli wcześniej nie gotowaliśmy podobnego obiadu. 

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś, 
  • 2 duże ziemniaki,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 400 g kiełbasy podwawelskiej,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 marchew,
  • 1 średnia cebula,
  • bulion ze słoika,
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pęczek koperku,
  • papryka słodka, majeranek, sól i pieprz.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Aromatyczna i sycąca zupa fasolowa. Przepis babci wykonasz z łatwością

Fasolę należy namoczyć w zimnej wodzie minimum 8 godzin. Najlepiej jednak zostawić ją na całą noc. Po tym czasie fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w dwóch litrach wody. W międzyczasie obieramy ziemniaki, pietruszkę oraz marchew i wszystkie kroimy w drobną kostkę. Gdy fasola będzie prawie miękka dodajemy resztę warzyw do garnka, wsypujemy suszoną włoszczyznę i wrzucamy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Całość doprawiamy bulionem ze słoika i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kiełbasę oraz boczek również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Na koniec dodajemy kiełbasę i wszystko wspólnie podsmażamy, aż mięso będzie dobrze przypieczone. Całość włącznie z tłuszczem przekładamy ostrożnie do garnka z fasolą i warzywami. Zupę nadal gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy zupę do smaku. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.