Zakwas na barszcz biały przygotujesz samodzielnie w domu. To dziecinnie proste, ale uzbrój się w cierpliwość

Przygotowanie tradycyjnych dań wielkanocnych to nie lada wyzwanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że do gotowania należy się odpowiednio przygotować. Z tego powodu podpowiadamy jak przygotować znakomity zakwas na barszcz biały. Należy wykonać go co najmniej kilka dni przed świętami.

Mało kto wyobraża sobie udane święta wielkanocne bez barszczu białego lub tradycyjnego żuru. Niepowtarzalny smak świątecznych zup bierze się z dobrze wykonanego zakwasu, a ten łatwo przygotujesz sama w domu. Pamiętaj jednak, że zakwas na barszcz biały potrzebuje czasu. Z tego powodu przepis wykonaj odpowiednio wcześniej.

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej (typ 2000),
  • 500 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej,
  • 3-4 duże ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Zakwas na barszcz przygotujesz w kilka dni

Do sterylnie czystego, wyparzonego słoika przesiewamy mąkę i zalewamy ją letnią, przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Do mikstury dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku (wystarczy przekroić je na pół), liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Na koniec dodajemy majeranek, który uprzednio warto potrzeć w dłoniach. 

Słoik z zakwasem przykrywamy czystą gazą i zawiązujemy sznurkiem lub zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy go w miejsce, gdzie będzie stała temperatura pokojowa - raczej omijamy okolice okien lub drzwi.

Przez następne dni zakwas będzie kisił się sam, warto jednak go mieszać dwa razy dziennie np. rano i wieczorem. Po około 4 dniach powinien być gotowy. Poznasz to po kwaśnym smaku. Jeśli zależy nam jednak na intensywniejszym aromacie zakwasu w barszczu, należy poczekać kolejne 2-3 dni. 

Gotowy zakwas należy przecedzić przez sitko i przelać do czystych butelek. Tak przygotowany może być przechowywany w lodówce przez około 2 tygodnie, dlatego warto wykonać go wcześniej, by na święta wielkanocne był gotowy do użycia. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA