Mało kto wyobraża sobie udane święta wielkanocne bez barszczu białego lub tradycyjnego żuru. Niepowtarzalny smak świątecznych zup bierze się z dobrze wykonanego zakwasu, a ten łatwo przygotujesz sama w domu. Pamiętaj jednak, że zakwas na barszcz biały potrzebuje czasu. Z tego powodu przepis wykonaj odpowiednio wcześniej.
Do sterylnie czystego, wyparzonego słoika przesiewamy mąkę i zalewamy ją letnią, przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Do mikstury dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku (wystarczy przekroić je na pół), liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Na koniec dodajemy majeranek, który uprzednio warto potrzeć w dłoniach.
Słoik z zakwasem przykrywamy czystą gazą i zawiązujemy sznurkiem lub zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy go w miejsce, gdzie będzie stała temperatura pokojowa - raczej omijamy okolice okien lub drzwi.
Przez następne dni zakwas będzie kisił się sam, warto jednak go mieszać dwa razy dziennie np. rano i wieczorem. Po około 4 dniach powinien być gotowy. Poznasz to po kwaśnym smaku. Jeśli zależy nam jednak na intensywniejszym aromacie zakwasu w barszczu, należy poczekać kolejne 2-3 dni.
Gotowy zakwas należy przecedzić przez sitko i przelać do czystych butelek. Tak przygotowany może być przechowywany w lodówce przez około 2 tygodnie, dlatego warto wykonać go wcześniej, by na święta wielkanocne był gotowy do użycia. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl