Wyśmienite i chrupiące roladki schabowe na Wielkanoc. Doskonały smak zapewni im ten prosty i pyszny farsz

Schab natychmiastowo kojarzy się z rodzinnym, niedzielnym obiadem lub ważną uroczystością. Warto go jednak przygotować w nieco innej wersji niż ta tradycyjna. Schab w formie roladek z serowo-szpinakowym farszem będzie smakować o wiele lepiej, a na stole prezentować się będzie niczym danie z wykwintnej restauracji.

Roladki schabowe wyglądają niezwykle luksusowo, a przygotujesz je równie łatwo co tradycyjne kotlety. Będą idealnie nadawały się również na wielkanocny stół. Pyszne szpinakowo-serowe nadzienie i chrupiąca panierka komponują się doskonale i z pewnością zachwycą gości swoim niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 450 g szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g sera typu mozzarella,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Wyśmienite roladki przygotujesz z łatwością

Schab dokładnie myjemy i kroimy na kotlety grubości około dwóch cm. Następnie każdy kawałek mięsa rozbijamy na cienkie "placki". Kotlety doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem i odkładamy na talerz. W tym czasie patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy szpinak. Pod koniec smażenia skrapiamy liście sokiem z cytryny, delikatnie solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas smażymy jedynie chwilę, by czosnek się nie przypalił. Gotową masę szpinakową studzimy. Ser do farszu drobno kroimy lub trzemy na tarce o grubych oczkach i odkładamy do osobnego naczynia.

Na każdego cienko rozbitego kotleta nakładamy farsz szpinakowy i przykrywamy go startą mozzarellą. Ilość nadzienia będzie zależna od wielkości schabów. Tak przygotowane zwijamy w ciasne roladki. W międzyczasie do trzech osobnych miseczek należy przesiać mąkę, wbić jajka i wsypać bułkę tartą. Również w takiej kolejności należy panierować schabowe roladki. Dla lepszego smaku można do jajek dodać odrobinę soli i pieprzu. Rolady smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, tak by każda strona była dobrze zarumieniona. Należy pamiętać, że schab potrzebuje nieco więcej czasu na patelni niż mięso drobiowe, dlatego warto smażyć roladki na średnim lub nawet niskim ogniu, by panierka nie przypiekła się, zanim mięso będzie gotowe. Będą smakować wyśmienicie z sosem chrzanowym lub tzatzikami. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.