Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanocna zupa to danie, które w wielu polskich domach jest numerem jeden na liście przygotowań. Możemy postawić na śląski żurek, barszcz biały, specjał w chlebie lub małopolski smak, czyli tradycyjną krzonówkę. Ta swojska nazwa już wiele zdradza - jest smacznie, prosto i treściwie!
Do wielkanocnego śniadania zostało coraz mniej czasu, warto jednak nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować nieco inne dania niż dotychczas. Idąc śladem małopolski, można przygotować krzonówkę, czyli tradycyjną zupę bazującą na chrzanie - koniecznie świeżo startym, najlepiej ręcznie. Zupa nazywana jest także Sułkowicką krzonówką, a z kolei ta potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Swojska nazwa to jednak nie wszystko. W okolicach, z których wywodzi się ten obłędny rarytas, panowała zasada, że w zależności od tego, jak zamożna rodzina była - tyle mięsa dodawano do zupy. Ewa Wachowicz w swoim przepisie owego produktu nie żałuje! W składzie znajdziemy łopatkę wieprzową, wędzone żeberka, boczek i odrobinę wędliny ze święconki. Mięsna wkładka to jednak nie wszystko - numerem jeden jest chrzan, kolorowe warzywa, lubczyk i samo podanie - najlepiej z jajkiem i wiejskim chlebem. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Składniki:
Sposób przygotowania: