Krzonówka to wielkanocny rarytas rodem z Małopolski. Przepis Ewy Wachowicz jest mistrzowsko kremowy

Jak Polska długa i szeroka, tak tyle lokalnych dań i specjałów. Małopolska w okresie Wielkanocy może pochwalić się swojską krzonówką, która stanowi ciekawą alternatywę dla żurku czy białego barszczu. Przepis Ewy Wachowicz gwarantuje obłędny efekt - potrzebne będą jednak swojskie, domowe składniki i solidna wkładka wędzonki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanocna zupa to danie, które w wielu polskich domach jest numerem jeden na liście przygotowań. Możemy postawić na śląski żurek, barszcz biały, specjał w chlebie lub małopolski smak, czyli tradycyjną krzonówkę. Ta swojska nazwa już wiele zdradza - jest smacznie, prosto i treściwie!

Krzonówka, czyli tradycyjna zupa wielkanocna z Małopolski 

Do wielkanocnego śniadania zostało coraz mniej czasu, warto jednak nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować nieco inne dania niż dotychczas. Idąc śladem małopolski, można przygotować krzonówkę, czyli tradycyjną zupę bazującą na chrzanie - koniecznie świeżo startym, najlepiej ręcznie. Zupa nazywana jest także Sułkowicką krzonówką, a z kolei ta potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Swojska nazwa to jednak nie wszystko. W okolicach, z których wywodzi się ten obłędny rarytas, panowała zasada, że w zależności od tego, jak zamożna rodzina była - tyle mięsa dodawano do zupy. Ewa Wachowicz w swoim przepisie owego produktu nie żałuje! W składzie znajdziemy łopatkę wieprzową, wędzone żeberka, boczek i odrobinę wędliny ze święconki. Mięsna wkładka to jednak nie wszystko - numerem jeden jest chrzan, kolorowe warzywa, lubczyk i samo podanie - najlepiej z jajkiem i wiejskim chlebem. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Wielkanocne przepisy

Przepis na małopolską krzonówkę autorstwa Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g surowego wędzonego boczku,
  • 250 g wędzonych żeberek,
  • wędlina ze święconki,
  • 2 l serwatki,
  • korzeń chrzanu,
  • pietruszka,
  • por,
  • seler,
  • marchewka,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarty chrzan,
  • szczypiorek,
  • jajka na twardo,
  • swojski chleb do podania. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania mięsa (łopatka, żeberka, boczek pokrojony w kostkę) w niewielkiej ilości wody. Gdy całość ładnie zmięknie, dodaj pokrojone w kostkę wędliny i zalej serwatką. Tak przygotowane składniki musisz zagotować. 
  2. Następnie obierz wszystkie warzywa, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i dodaj do gotującej się zupy. Pora należy drobno posiekać, a chrzan dodać w całości. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. 
  3. Zupę gotuj 20 minut. Na koniec dodaj sól, pieprz grubo mielony i lubczyk. 
  4. Na koniec do zagotowane krzonówki dodaj  dużą ilość startego, sparzonego chrzanu. Ściągnij zupę z palnika. 
  5. Tak przygotowaną zupę rozlej do talerzy i podaj z ugotowanym jajkiem, drobno posiekanym koperkiem i pajdą chleba. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.