Zero zawijania i wycinania głąba z kapusty. Przepis na zupę gołąbkową uratuje cię od straconego czasu i sił

Trudno znaleźć kogokolwiek kto nie uwielbia tradycyjnych, polskich gołąbków, jednak ich przygotowanie jest dość pracochłonne i zajmuje więcej czasu niż ugotowanie... zupy z tych samych składników. Przepis na zupę gołąbkową jest banalnie prosty, a obiad będzie smakować tak samo, z tą różnicą, że będzie gotowy znacznie szybciej.

Przepis na zupę gołąbkową, choć wydawać by się mógł skomplikowany, jest dziecinnie prosty. To doskonała alternatywa dla pracochłonnego obiadu, a przy okazji świetna okazja to wypróbowania tradycyjnych smaków w nowej odsłonie. Pyszną zupę przygotujesz z dokładnie tych samych składników, jednak nie trzeba niczego zawijać i tracić tym samym swój cenny czas. To przepis idealny dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, które nie chcą rezygnować z domowych posiłków.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g ryżu białego,
  • 500 ml sosu pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny.

Korzystała z kasy samoobsługowej i chciała zaoszczędzić. 'Może trafić za kraty na dwa lata' Próbowała zaoszczędzić na zakupach. "Może trafić za kraty na dwa lata"

Przepis na zupę gołąbkową. Podczas smażenia koniecznie dodaj ten składnik

Przygotowanie zupy gołąbkowej jest o wiele prostsze niż w przypadku robienia tradycyjnych "zawijasów". Kapusty nie trzeba obierać liść po liściu, wystarczy pokroić ją w drobną kostkę i wrzucić do głębokiego garnka. Cebulę obieramy i również drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju. Aby warzywa smakowały lepiej, a zupa nabrała dodatkowego aromatu warto według autorki przepisu z bloga Kuchnia na Wzgórzu, do smażącej się cebuli i czosnku dodać mięso mielone oraz chochlę wywaru warzywnego lub rosołu i dusić wszystko pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, a mięso będzie podgotowane, dodajemy składniki do kapusty wraz z tłuszczem i wywarem. Dolewamy również resztę wywaru i gotujemy na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu.

Wiosna to sezon na smardze Do sezonu grzybowego jeszcze daleko, ale one już są. To skarb dla grzybiarzy

Gdy warzywa oraz mięso będą dobrze ugotowane, do zupy dodajemy sos lub passatę pomidorową, koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wystarczy dorzucić ugotowany ryż i wszystko gotować jeszcze kilka minut. Zupa gołąbkowa będzie smakować obłędnie podawana ze świeżym, chrupkim pieczywem. Z pewnością zastąpi tradycyjne gołąbki i zasmakuje wszystkim wielbicielom tradycyjnej kuchni polskiej. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: