Zero zawijania i wycinania głąba z kapusty. Przepis na zupę gołąbkową uratuje cię od straconego czasu i sił

Trudno znaleźć kogokolwiek kto nie uwielbia tradycyjnych, polskich gołąbków, jednak ich przygotowanie jest dość pracochłonne i zajmuje więcej czasu niż ugotowanie... zupy z tych samych składników. Przepis na zupę gołąbkową jest banalnie prosty, a obiad będzie smakować tak samo, z tą różnicą, że będzie gotowy znacznie szybciej.

Przepis na zupę gołąbkową, choć wydawać by się mógł skomplikowany, jest dziecinnie prosty. To doskonała alternatywa dla pracochłonnego obiadu, a przy okazji świetna okazja to wypróbowania tradycyjnych smaków w nowej odsłonie. Pyszną zupę przygotujesz z dokładnie tych samych składników, jednak nie trzeba niczego zawijać i tracić tym samym swój cenny czas. To przepis idealny dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, które nie chcą rezygnować z domowych posiłków.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g ryżu białego,
  • 500 ml sosu pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny.

Przepis na zupę gołąbkową. Podczas smażenia koniecznie dodaj ten składnik

Przygotowanie zupy gołąbkowej jest o wiele prostsze niż w przypadku robienia tradycyjnych "zawijasów". Kapusty nie trzeba obierać liść po liściu, wystarczy pokroić ją w drobną kostkę i wrzucić do głębokiego garnka. Cebulę obieramy i również drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju. Aby warzywa smakowały lepiej, a zupa nabrała dodatkowego aromatu warto według autorki przepisu z bloga Kuchnia na Wzgórzu, do smażącej się cebuli i czosnku dodać mięso mielone oraz chochlę wywaru warzywnego lub rosołu i dusić wszystko pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, a mięso będzie podgotowane, dodajemy składniki do kapusty wraz z tłuszczem i wywarem. Dolewamy również resztę wywaru i gotujemy na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu.

Gdy warzywa oraz mięso będą dobrze ugotowane, do zupy dodajemy sos lub passatę pomidorową, koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wystarczy dorzucić ugotowany ryż i wszystko gotować jeszcze kilka minut. Zupa gołąbkowa będzie smakować obłędnie podawana ze świeżym, chrupkim pieczywem. Z pewnością zastąpi tradycyjne gołąbki i zasmakuje wszystkim wielbicielom tradycyjnej kuchni polskiej. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.