Przepis na zupę gołąbkową, choć wydawać by się mógł skomplikowany, jest dziecinnie prosty. To doskonała alternatywa dla pracochłonnego obiadu, a przy okazji świetna okazja to wypróbowania tradycyjnych smaków w nowej odsłonie. Pyszną zupę przygotujesz z dokładnie tych samych składników, jednak nie trzeba niczego zawijać i tracić tym samym swój cenny czas. To przepis idealny dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, które nie chcą rezygnować z domowych posiłków.
Przygotowanie zupy gołąbkowej jest o wiele prostsze niż w przypadku robienia tradycyjnych "zawijasów". Kapusty nie trzeba obierać liść po liściu, wystarczy pokroić ją w drobną kostkę i wrzucić do głębokiego garnka. Cebulę obieramy i również drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju. Aby warzywa smakowały lepiej, a zupa nabrała dodatkowego aromatu warto według autorki przepisu z bloga Kuchnia na Wzgórzu, do smażącej się cebuli i czosnku dodać mięso mielone oraz chochlę wywaru warzywnego lub rosołu i dusić wszystko pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, a mięso będzie podgotowane, dodajemy składniki do kapusty wraz z tłuszczem i wywarem. Dolewamy również resztę wywaru i gotujemy na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu.
Gdy warzywa oraz mięso będą dobrze ugotowane, do zupy dodajemy sos lub passatę pomidorową, koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wystarczy dorzucić ugotowany ryż i wszystko gotować jeszcze kilka minut. Zupa gołąbkowa będzie smakować obłędnie podawana ze świeżym, chrupkim pieczywem. Z pewnością zastąpi tradycyjne gołąbki i zasmakuje wszystkim wielbicielom tradycyjnej kuchni polskiej. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl