Fasolka po bretońsku Magdy Gessler. Ta przyprawa będzie kluczem do idealnego smaku

Fasolka po bretońsku Magdy Gessler to pomysł na smaczny obiad pełen smaku i aromatu. Jej przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy połączyć fasolę z kilkoma innymi składnikami i doprawić całość ziołami.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Do jej przygotowania niezbędne będą pomidory, wędzony boczek, cebula i przyprawy. Jednym z najważniejszych składników, które sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne jest cząber.

Inne przyprawy, jakie koniecznie muszą znaleźć się w fasolce po bretońsku to suszona ostra papryka, majeranek i ząbki czosnku.

Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?

Fasolka po bretońsku Magdy Gessler. Przepis na pyszny obiad

Składniki:

  • 400 g fasoli,
  • opakowanie krojonych pomidorów,
  • średniej wielkości słoik koncentratu pomidorowego,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • dwie cebule,
  • majeranek,
  • pieprz i sól,
  • trzy ząbki czosnku,
  • suszony cząber,
  • suszona ostra papryka.

To danie zrobisz w kilku prostych krokach

Do fasolki po bretońsku oprócz boczku wędzonego można dodać kawałek łopatki wieprzowej.

Przygotowanie:

  1. Wypłucz fasolkę, przełóż ją do miski, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
  2. Kolejnego dnia odcedź fasolkę, wypłucz ponownie i przełóż do dużego garnka. Zalej ją wodą i gotuj na najmniejszym ogniu. 
  3. Obierz cebule z łupin i pokrój w kostkę.
  4. Pokrój boczek w paski i usmaż na patelni. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i zeszklij ją.
  5. Przełóż cebulę z boczkiem do gotującej się fasoli.
  6. Dodaj do garnka z fasolą krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
  7. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  8. Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, dodaj szczyptę cząbru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie całość. 

Fasolka po bretońsku smakuje najlepiej z pieczywem. Danie można podawać ze świeżymi liśćmi bazylii albo z posiekaną natką pietruszki.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: