Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Do jej przygotowania niezbędne będą pomidory, wędzony boczek, cebula i przyprawy. Jednym z najważniejszych składników, które sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne jest cząber.
Inne przyprawy, jakie koniecznie muszą znaleźć się w fasolce po bretońsku to suszona ostra papryka, majeranek i ząbki czosnku.
Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?
Fasolka po bretońsku Magdy Gessler. Przepis na pyszny obiad
Składniki:
- 400 g fasoli,
- opakowanie krojonych pomidorów,
- średniej wielkości słoik koncentratu pomidorowego,
- 200 g boczku wędzonego,
- dwie cebule,
- majeranek,
- pieprz i sól,
- trzy ząbki czosnku,
- suszony cząber,
- suszona ostra papryka.
To danie zrobisz w kilku prostych krokach
Do fasolki po bretońsku oprócz boczku wędzonego można dodać kawałek łopatki wieprzowej.
Przygotowanie:
- Wypłucz fasolkę, przełóż ją do miski, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
- Kolejnego dnia odcedź fasolkę, wypłucz ponownie i przełóż do dużego garnka. Zalej ją wodą i gotuj na najmniejszym ogniu.
- Obierz cebule z łupin i pokrój w kostkę.
- Pokrój boczek w paski i usmaż na patelni. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i zeszklij ją.
- Przełóż cebulę z boczkiem do gotującej się fasoli.
- Dodaj do garnka z fasolą krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, dodaj szczyptę cząbru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie całość.
Fasolka po bretońsku smakuje najlepiej z pieczywem. Danie można podawać ze świeżymi liśćmi bazylii albo z posiekaną natką pietruszki.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl