Jak przechowywać owoce i warzywa, aby na dłużej pozostały świeże? Wykorzystaj tani trik

Zwiędnięte ogórki, sałata, czy jabłka oraz inne warzywa i owoce to zmora niemal każdego domu. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem jednorazowych, dużych zakupów i lubisz mieć zapasy zdrowej żywności. Dlatego, aby produkty pozostały świeże na dłużej, warto wypróbować tani kuchenny trik.
Zobacz wideo Sylwia Majcher: Lodówka jest sklepem pierwszego wyboru

Przechowywanie żywności to bardzo istotna kwestia. Zwłaszcza w dobie wysokiej inflacji. Ceny podstawowych produktów poszybowały w górę dlatego, kiedy w lodówce widzisz zwiędnięte warzywa lub owoce, obawiasz się kolejnych wydatków. Nie musi tak być. Wystarczy, że wypróbujesz jeden prosty trik. Mamy także kilka cennych wskazówek.

Jak przechowywać warzywa i owoce? Użyj soli

Zwiędnięte warzywa, lub owoce to nie tylko nieapetyczny problem, ale przede wszystkim pieniądze wyrzucone do kosza. Obecnie to właśnie tego rodzaju żywność jest wyjątkowo droga. Dlatego jeśli chcesz, aby zakupione prodokuty na dłużej zachowały świeżość, użyj... soli.

Po oczyszczeniu lodówki w rogu każdej półki wysyp sól połączoną z ziarnami ryżu. W ten sposób pozbędziesz się problemu nadmiernej wilgoci, która często prowadzi do rozwoju pleśni na warzywach. Obecność soli ma także działanie odkażające oraz pochłaniające niechciane zapachy. Prosty i tani trik usunie nieprzyjemne aromaty.

Rzodkiewki najlepiej przechowywać w pojemniczku z zimną wodą. Wcześniej jednak należy pozbawić je liści. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę. Sałata pozostanie chrupiąca jeśli włożysz ją do miski, liśćmi do dołu. Na wierch połóż namoczony ręcznik papierowy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak umyć lodówkę? Ważne wskazówki, które wpływają na jakość jedzenia

Kluczową kwestią w przechowywaniu jedzenia jest higiena. Dlatego jeśli zauważysz, że owoce, lub warzywa szybciej się psują, to może być znak, że w lodówce nagromadziło się zbyt wiele bakterii. W pierwszej kolejności należy wyciągnąć wszystkie produkty i dokładnie oczyścić lodówkę. Wystarczy miseczka z letnią wodą i płynem do naczyń oraz gąbka.

Po umyciu warto przetrzeć wnętrze ręcznikiem papierowym. Jeśli posiadasz starą lodówkę z odpływem, dobrym rozwiązaniem jest spryskanie półek oraz ścianek lodówki roztworem wody z octem. Dzięki temu w prosty i ekologiczny sposób odkazisz przestrzeń, w której znajduje się jedzenie. Tego rodzaju zabieg nie jest jednak polecany w przypadku nowoczesnych sprzętów z funkcją no frost. Lodówki posiadają specjalną powłokę antybakteryjną, która w kontakcie z octem może zostać uszkodzona.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.