Błyskawiczny turecki chleb przygotujesz z prostych składników. Receptura ma 100 lat!

Turecki chleb będzie przepysznym zamiennikiem klasycznego pieczywa. Można łączyć go z różnymi dodatkami - sprawdzi się na śniadanie i kolację. Samo przygotowanie ciasta zajmie kilka minut. Później będzie jednak trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.

Chleb turecki to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z oliwą, różnego rodzaju serami i oliwkami. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale przed przystąpieniem do pieczenia warto uzbroić się w cierpliwość. 

Zobacz wideo Do „Dog & Duck" kolejki. Dzień wcześniej Kate & William niespodziewanie pojawili się w lokalu, żeby przywitać się przed koronacją z poddanymi

Przepis na chleb turecki. Sprawdzi się na śniadanie i kolację

Chleb turecki smakuje fantastycznie z ziołami, np. miętą, pietruszką czy rozmarynem. Będzie idealnym rozwiązaniem na drugie śniadanie, kolację czy dodatek do dań obiadowych. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko kilka podstawowych składników: woda, drożdże, mąka pszenna i sól. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem, a upieczony chleb posypać ziarnami sezamu.

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • żółtko,
  • sezam.

Chleb turecki jest bardzo łatwy w przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj drożdże z częścią letniej wodą i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj do nich trzy łyżki przesianej mąki pszennej i wymieszaj dokładnie całość. Odstaw zaczyn na kwadrans do wyrośnięcia. 
  2. Dodaj do mieszanki resztę wody i mąki. Dodaj soli i połącz składniki w jednolitą masę. Pozostaw na dwadzieścia minut do wyrośnięcia.
  3. Posyp blat mąką i wyrabiaj na nim wyrośnięte ciasto. Podziel je na pół, uformuj z nich prostokątne chleby i rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia. Odczekaj kolejne dwadzieścia minut. Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmaruj na nim żółtko. Piecz przez około pół godziny w 180 st. C.

Ciasto można uformować tak, aby powstała na nim kratka. Po upieczeniu chleb turecki warto posypać sezamem. Dzięki niemu będzie smakował jeszcze lepiej. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.