Tymi łakociami z PRLu można zajadać się bez opamiętania. Są pyszne i zrobisz je z dwóch składników

Szukasz pomysłu na zdrową, słodką przekąskę? Idealnym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po chałwę, czyli nieco zapomniany dziś relikt PRLu. Nie dość, że ma wyśmienity smak i rozpływa się w ustach, to jeszcze posiada wiele właściwości, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.

Chałwa powstaje z nasion roślin oleistych. Produkuje się ją z sezamu, orzechów czy nasion słonecznika. Najczęściej spotykanym rodzajem w polskich sklepach jest chałwa sezamowa. Co ciekawe, ze względu na znajdujące się w niej witaminy i składniki mineralne, nie powinno się unikać jej spożywania.

Zobacz wideo Znamy prognozę na sezon urlopowy 2023!

Chałwa posiada właściwości prozdrowotne. Działa pozytywnie na skórę i wzrok 

W chałwie znajdują się duże ilości witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy E. Co za tym idzie, wpływa pozytywnie na stan skóry, wzroku, na działanie układu nerwowego i odpornościowego. Poza tym chałwa jest źródłem wapnia, magnezu i protein, których znajdziemy tu zdecydowanie więcej niż w mleku. Co więcej, zawiera ona fosfor, sód, magnez i dobrze przyswajalne żelazo. Oprócz tego, ze względu na obecność mikroelementów i witamin, wspomaga metabolizm i pracę układu oddechowego. Niektórzy uważają, że jest doskonałym remedium na starzenie - spożywanie chałwy może poprawić kondycję skóry, sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna.

Przepis na chałwę sezamową. Wystarczą tylko dwa składniki 

Składniki:

  • dwie szklanki sezamu,
  • pół szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. Upraż ziarna sezamu na suchej patelni. Następnie zblenduj je z miodem.
  2. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do przestudzenia.

Aby powstała chałwa o innym smaku, do masy wystarczy dodać ulubione orzechy i aromaty. Doskonale sprawdzą się pistacje, kakao czy aromat waniliowy. 

Uwaga, chałwa jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym. W związku z tym nie powinny jej spożywać osoby walczące z otyłością czy chorujące na cukrzycę. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.