Szykujesz grilla i chcesz przygotować marynatę, dzięki której potrawy będą miały wyjątkowy smak? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie doskonała. Co więcej, można ją zrobić w ekspresowym tempie i bez brudzenia rąk. Do jej przyrządzenia wystarczą olej rzepakowy, musztarda, czosnek i miód.
Dlaczego warto dodawać olej rzepakowy do potraw? Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Obecne w nim kwasy mają pozytywny wpływ na pracę serca i układu krwionośnego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nerek i wpływają korzystnie na stan skóry. Katarzyna Bosacka w materiale udostępnionym na YT nazywa go "oliwą północy". Poza tym zwraca uwagę na to, że jest polskim dobrem narodowym.
Składniki:
Przygotowanie:
Tak sporządzoną marynatą można posmarować kawałki mięsa, np. karkówki. Następnie powinno się wstawić je do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie można kłaść mięso na grillu. Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl