Katarzyna Bosacka przyrządza ten dodatek z kilku prostych składników. Połącz je i potrząśnij słoikiem

Katarzyna Bosacka przyrządza marynatę do mięs w specjalny sposób, używając tylko kilku podstawowych składników. Taka mieszanka będzie idealna do mięs na grilla. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebowali... słoik.

Szykujesz grilla i chcesz przygotować marynatę, dzięki której potrawy będą miały wyjątkowy smak? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie doskonała. Co więcej, można ją zrobić w ekspresowym tempie i bez brudzenia rąk. Do jej przyrządzenia wystarczą olej rzepakowy, musztarda, czosnek i miód. 

Zobacz wideo Plotek z wizytą u Magdy Gessler. Jak wygląda wnętrze restauracji?

Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy. Znajdziemy w nim witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe

Dlaczego warto dodawać olej rzepakowy do potraw? Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Obecne w nim kwasy mają pozytywny wpływ na pracę serca i układu krwionośnego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nerek i wpływają korzystnie na stan skóry. Katarzyna Bosacka w materiale udostępnionym na YT nazywa go "oliwą północy". Poza tym zwraca uwagę na to, że jest polskim dobrem narodowym.

Przepis na marynatę Katarzyny Bosackiej. Wystarczy połączyć składniki

Składniki:

  • szklanka oleju rzepakowego,
  • trzy łyżki musztardy francuskiej,
  • dwie łyżki wody,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżka miodu rzepakowego,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Do słoika wlej szklankę oleju rzepakowego i dodaj trzy łyżki gruboziarnistej musztardy.  
  2. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i umieść w słoiku. Następnie dodaj miód oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Rozcieńcz całość odrobiną wody.
  4. Zakręć mocno słoik i wstrząśnij nim energicznie. Powinna powstać emulsja o jednolitej konsystencji.
 

Tak sporządzoną marynatą można posmarować kawałki mięsa, np. karkówki. Następnie powinno się wstawić je do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie można kłaść mięso na grillu. Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.