Młoda kapusta to jedno z tradycyjnych sezonowych warzyw, które smakuje idealnie o tej porze roku. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na właściwości odżywcze. Zawiera ona bowiem wiele cennych witamin i minerałów i jest niskokaloryczna. Może być głównym składnikiem wielu różnych dań. Przedstawiamy przepis na młodą kapustę zasmażaną.
Zobacz wideo Czerwcowe nowości na Netliksie [ZWIASTUN]
Młoda kapusta. Przepis, z którym przygotujesz przepyszne danie. Koniecznie dodaj tę przyprawę
Zasmażaną młodą kapustę przygotujesz korzystając z dodatku boczku i cebuli. Przyprawy, jakie koniecznie powinny się znaleźć w tej potrawie to majeranek, koperek i pietruszka. Gotową kapustę wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- biała cebula,
- kawałek boczku wędzonego,
- olej,
- łyżka masła,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- majeranek,
- pęczek koperku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Kapusta smakuje najlepiej podawana na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu
Przygotowanie:
- Oczyść kapustę z uszkodzonych liści i poszatkuj.
- Wypłucz dokładnie koperek z pietruszką i pokrój je drobno.
- Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Pokrój boczek i podsmaż go na patelni z cebulą.
- Wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem poszatkowaną kapustę. Całość zalej szklanką wody. Dodaj soli i gotuj do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
- W tym czasie przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i podsmaż je nie przestając mieszać składników. Zasmażka powinna uzyskać jasną barwę. Następnie dodaj do niej wodę z kapusty i wymieszaj całość trzepaczką uważając, aby nie powstały grudki.
- Gotową zasmażkę przełóż do patelni z kapustą. Dodaj do potrawy pokrojony koperek z pietruszką i dopraw całość pieprzem i majerankiem.
Gotowa zasmażana młoda kapusta smakuje najlepiej podana na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek sprawdzą się gotowane ziemniaki, kluski śląskie i leniwe pierogi. Będzie smakowała równie dobrze ze świeżym pieczywem.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl