Młoda kapusta. Przepis na wyśmienite danie w kilku prostych krokach. Jeden składnik podkręci jej smak

Młoda kapusta - przepis na danie, które powstaje w kilku bardzo prostych krokach. Będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej jedną specjalną przyprawę. Podajemy recepturę, która zachwyci podniebienie niejednego smakosza.

Młoda kapusta to jedno z tradycyjnych sezonowych warzyw, które smakuje idealnie o tej porze roku. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na właściwości odżywcze. Zawiera ona bowiem wiele cennych witamin i minerałów i jest niskokaloryczna. Może być głównym składnikiem wielu różnych dań. Przedstawiamy przepis na młodą kapustę zasmażaną.

Zobacz wideo Czerwcowe nowości na Netliksie [ZWIASTUN]

Młoda kapusta. Przepis, z którym przygotujesz przepyszne danie. Koniecznie dodaj tę przyprawę

Zasmażaną młodą kapustę przygotujesz korzystając z dodatku boczku i cebuli. Przyprawy, jakie koniecznie powinny się znaleźć w tej potrawie to majeranek, koperek i pietruszka. Gotową kapustę wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • biała cebula,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • olej,
  • łyżka masła,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • majeranek,
  • pęczek koperku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapusta smakuje najlepiej podawana na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Oczyść kapustę z uszkodzonych liści i poszatkuj. 
  2. Wypłucz dokładnie koperek z pietruszką i pokrój je drobno.
  3. Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Pokrój boczek i podsmaż go na patelni z cebulą.
  4. Wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem poszatkowaną kapustę. Całość zalej szklanką wody. Dodaj soli i gotuj do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
  5. W tym czasie przygotuj zasmażkę. Rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i podsmaż je nie przestając mieszać składników. Zasmażka powinna uzyskać jasną barwę. Następnie dodaj do niej wodę z kapusty i wymieszaj całość trzepaczką uważając, aby nie powstały grudki.
  6. Gotową zasmażkę przełóż do patelni z kapustą. Dodaj do potrawy pokrojony koperek z pietruszką i dopraw całość pieprzem i majerankiem.

Gotowa zasmażana młoda kapusta smakuje najlepiej podana na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek sprawdzą się gotowane ziemniaki, kluski śląskie i leniwe pierogi. Będzie smakowała równie dobrze ze świeżym pieczywem

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.