Przepis na naleśniki, które znikną w mgnieniu oka. Wyjdą lekkie i puszyste bez wysiłku

Przepis na naleśniki to idealny pomysł na obiad, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Naleśniki zrobione w ten sposób mogą być serwowane na słodko lub na słono.

Naleśniki to jedna z uniwersalnych potraw, którą można podawać z różnymi dodatkami. Ich przyrządzenie nie powinno sprawić trudności. W czym tkwi tajemnica ich dobrego smaku? Przede wszystkim w dobraniu składników w odpowiednich proporcjach. Oto jak je przygotować w kilku prostych krokach.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Przepis na naleśniki. Wyjdą puszyste i delikatne. Każdy sięgnie po dokładkę

Do przygotowania naleśników niezbędne będą mleko, jajka, mąka i odrobina soli i cukru. Jako dodatki można przygotować warzywa albo owoce sezonowe w zależności od tego czy chce się je zjeść w wersji wytrawnej, czy słodkiej.

Składniki:

  • dwie szklanki mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwa jajka,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej roślinny do smażenia.

Zrobisz je w kilku prostych krokach. Z tymi dodatkami będą wyśmienite 

Przygotowanie:

  1. Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i cukier. Wbij jajka, dolej mleko i zmiksuj składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw ciasto na około 10 minut, aby odpoczęło.
  2. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju.
  3. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta, obracając ją, aby naleśnik pokrył równomiernie jej dno.
  4. Smaż każdy naleśnik do momentu, aż uzyska złoty kolor z jednej strony, następnie przewróć go na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
  5. Naleśniki układaj na stosie jeden na drugim.

Naleśniki można podawać na słodko lub na słono. Wytrawne nadzienia można przygotowywać z ulubionych składników. Sprawdzą się np. duszone warzywa, szpinak czy pomidory. Jeśli chce się podać naleśniki na słodko, wystarczy sięgnąć po konfitury, dżemy czy kremy orzechowe. Warto korzystać z sezonowych owoców takich jak truskawki, jagody i maliny. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: