Naleśniki to jedna z uniwersalnych potraw, którą można podawać z różnymi dodatkami. Ich przyrządzenie nie powinno sprawić trudności. W czym tkwi tajemnica ich dobrego smaku? Przede wszystkim w dobraniu składników w odpowiednich proporcjach. Oto jak je przygotować w kilku prostych krokach.
Do przygotowania naleśników niezbędne będą mleko, jajka, mąka i odrobina soli i cukru. Jako dodatki można przygotować warzywa albo owoce sezonowe w zależności od tego czy chce się je zjeść w wersji wytrawnej, czy słodkiej.
Składniki:
Przygotowanie:
Naleśniki można podawać na słodko lub na słono. Wytrawne nadzienia można przygotowywać z ulubionych składników. Sprawdzą się np. duszone warzywa, szpinak czy pomidory. Jeśli chce się podać naleśniki na słodko, wystarczy sięgnąć po konfitury, dżemy czy kremy orzechowe. Warto korzystać z sezonowych owoców takich jak truskawki, jagody i maliny.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl