Jak zrobić omlet na słodko, żeby był puszysty? Przygotuj śniadanie z truskawkami i bitą śmietaną

Codzienne przygotowywanie śniadania sprawia, że z czasem brakuje już pomysłów, a zwykła jajecznica, czy kanapki zdążyły się znudzić. Dlatego jeśli chcesz wykorzystać sezonowe owoce i zastanawiasz się jak zrobić omlet na słodko, to wypróbuj nasz przepis. Prosta receptura sprawi, że otrzymasz puszysty placuszek, który w smaku przypomni ci biszkopt.
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Omlet biszkoptowy to nietypowa i pyszna forma śniadania. Sprawdza się zwłaszcza wiosną i latem, kiedy w sklepach i na bazarkach można kupić różne, pyszne owoce. Jednak nie każdy wie, jak przyrządzić tę potrawę, aby była puszysta i lekka. Zradzamy sprawdzony przepis.

Jak zrobić omlet na słodko? To śniadanie przygotujesz w niecałe 10 minut

Jajka na śniadanie zazwyczaj występują w formie jajecznicy, lub jajka na miękko. Wytrawna forma porannych posiłków zdominowała wiele domów. Jednak jeśli masz w domu truskawki, poziomki, czereśnie, morele, borówki lub inne owoce i nie wiesz, jak zrobić omlet na słodko, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Prosta receptura sprawi, że uzyskasz puszysty jajeczny placek, który z powodzeniem zjesz z każdym dodatkiem. Omlet biszkoptowy wymaga nieco zaangażowania, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Smak wynagrodzi starania.

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka masła klarowanego do smażenia.

Dodatki:

  • truskawki,
  • kwaśna lub słodka śmietana,
  • łyżka cukru.

Pamiętaj, że dobór dodatków zależy wyłącznie od inwencji twórczej i upodobań smakowych. Jeśli nie przepadasz za owocami, możesz podać omlet na słodko z dodatkiem miodu, masła orzechowego, syropu klonowego, czy z konfiturami.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Omlet biszkoptowy. Sposób przygotowania

  1. Oddziel białko od żółtek.
  2. Białko wlej do wysokiej miski i wsyp szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj przez około dwie minuty.
  3. Żółtka wlej do rondelka, wsyp cukier waniliowy. Zmiksuj, aż powstanie kremowa konsystencja. Przelej do piany z białek.
  4. Mąkę przesiej bezpośrednio do jajek, wsyp proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. 
  5. Na patelni rozpuść masło. Następnie przełóż masę na omlet biszkoptowy, jeśli masz jej zbyt dużo, podziel na dwie porcje.
  6. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez około trzy minuty.
  7. Kiedy ciasto podrośnie, delikatnym ruchem obróć omlet i smaż kolejne dwie minuty z drugiej strony.
  8. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  9. Śmietanę ubij z cukrem. 
  10. Omlet na słodko podaj z owocami i kleksami bitej śmietany.
Więcej o:
Copyright © Agora SA