"Odchudzone" kotlety mielone, czyli lekkie, wakacyjne danie bez grama mięsa. W składzie za to... nabiał

Kotlety mielone w odchudzonej, fit wersji to zarówno perfekcyjne danie na upały, jak i ciekawa pozycja w domowym menu. Chociaż na pierwszy rzut oka skład ma niewiele wspólnego z klasykiem, wspólnym mianownikiem jest tu obłędny smak! Zachwycą się nim nawet najbardziej wymagające podniebienia, a na dodatek wspomożemy tym sposobem pracę jelit!

Szukasz idealnego przepisu na letni, lekki obiad? A może znudziły ci się tradycyjne danie kuchni polskiej? Jeśli nurtuje cię jedno z podobnych pytań, wiedz, że pora zmienić domowe menu i nieco urozmaicić serwowane dania. Idealną propozycją, zarówno dla tych na diecie, jak i poszukiwaczy dobrego smaku, jest przepis na mielone bez grama mięsa. W składzie jest za to znacznie inny produkt bogaty w białko

Odchudzone mielone bez grama mięsa. Letni hit, który pokocha cała rodzina

Kotlety mielone to kultowe danie. Wiele rodzin zajada się wręcz nimi w każdą niedzielę, tuż po kolejnym serwisie rosołu. W wakacje, gdy o wysokie temperatury nie jest łatwo, warto jednak nieco poeksperymentować i zmienić smak klasyka. Jak się okazuje, kotlety w odchudzonej, bezmięsnej wersji mogą być równie smaczne, pożywne i pięknie się prezentować na talerzach! Wystarczy tylko postawić na inny wysokobiałkowy produkt. 

Bazą odchudzonych mielonych jest serek wiejski, który niejednokrotnie zalega w naszych lodówkach. Wysokobiałkowy produkt połączony z otrębami czy płatkami owsianymi to przepis na sukces! Efekt to lekkie, smaczne, wegetarianie kotleciki, które w połączeniu z ziemniakami, mizerią czy innymi kolorowymi dodatkami smakują wręcz rewelacyjnie! Przepis jest prosty, tani i z pewnością skradnie serca nawet największych mięsożerców. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na odchudzone kotlety mielone bez grama mięsa

Składniki:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 200 g otrębów owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych,
  • 4 jajka,
  • posiekana zielona cebulka,
  • sól,
  • pieprz mielony,
  • słodką lub ostrą paprykę w proszku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Na start przygotuj wszystkie składniki oraz dużą misę i patelnię. 
  2. Do miski przełóż serek wiejski. Następnie wsyp płatki lub otręby, wszystkie przyprawy i na koniec wbij jaja. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
  4. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę ponownie zamieszaj i odstaw masę na około godzinę do lodówki. 
  5. Po tym czasie rozgrzej na patelni tłuszcz, formuj w dłoniach kotleciki i delikatnie przekładaj ja na masło lub olej. 
  6. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i gotowe! 
  7. Lekkie danie serwuj z ziemniakami, mizerią lub innymi letnimi smakołykami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.