Szukasz idealnego przepisu na letni, lekki obiad? A może znudziły ci się tradycyjne danie kuchni polskiej? Jeśli nurtuje cię jedno z podobnych pytań, wiedz, że pora zmienić domowe menu i nieco urozmaicić serwowane dania. Idealną propozycją, zarówno dla tych na diecie, jak i poszukiwaczy dobrego smaku, jest przepis na mielone bez grama mięsa. W składzie jest za to znacznie inny produkt bogaty w białko.
Kotlety mielone to kultowe danie. Wiele rodzin zajada się wręcz nimi w każdą niedzielę, tuż po kolejnym serwisie rosołu. W wakacje, gdy o wysokie temperatury nie jest łatwo, warto jednak nieco poeksperymentować i zmienić smak klasyka. Jak się okazuje, kotlety w odchudzonej, bezmięsnej wersji mogą być równie smaczne, pożywne i pięknie się prezentować na talerzach! Wystarczy tylko postawić na inny wysokobiałkowy produkt.
Bazą odchudzonych mielonych jest serek wiejski, który niejednokrotnie zalega w naszych lodówkach. Wysokobiałkowy produkt połączony z otrębami czy płatkami owsianymi to przepis na sukces! Efekt to lekkie, smaczne, wegetarianie kotleciki, które w połączeniu z ziemniakami, mizerią czy innymi kolorowymi dodatkami smakują wręcz rewelacyjnie! Przepis jest prosty, tani i z pewnością skradnie serca nawet największych mięsożerców.
Składniki:
Sposób przygotowania: