Niech ta przyjaźń wiecznie trwa. Przepis na młodą kapustę z koperkiem to duet, którego nic nie pokona

Zamiast marzyć o niebieskich migdałach, wystarczy, że przygotujesz młodą kapustkę zasmażaną. To banalne danie niemalże rozpływa się w ustach i natychmiast pobudza zmysły, przypominając wiejską kuchnię babci. Tu nie trzeba wiele - kluczowa jest dorodna główka, dużo koperku i kilka innych aromatycznych dodatków.

Letnie menu w wielu domach bazuje na sezonowych, tanich i łatwodostępnych składnikach. Tak więc można raczyć się o tej porze roku młodymi ziemniaczkami, mizerią, małosolnymi, lekkimi chłodnikami czy plackami z cukinii. Nic jednak nie smakuje tak jak młoda kapusta - szczególnie ta zasmażana ze sporą porcją koperku. 

Młoda kapusta w jednej z najprostszych i najlepszych wersji 

O tej porze roku warzywniaki mienią się w kuszących barwach warzyw i owoców, a domowe menu staje się o wiele zdrowsze i bogate w witaminy. Z kolei wysokie temperatury sprawiają, że nikt niemalże nie ma ochoty na tłuste mięsiwa, sycące zupy czy pływające w omaście pierogi. Jest jednak kulinarna perełka, która nigdy się nie nudzi, zawsze smakuje wybornie i doskonale dopełnia klasyczny polski obiad lub figuruje w wersji solo, jako przekąska czy dodatek do pieczywa. Mowa tu oczywiście o młodej kapuście, którą, o tej porze roku kupimy niemal w każdym sklepie, bazarze czy straganie i to za grosze! 

Młoda kapusta zasmażana to babcina, swojska klasyka, którą spokojnie można umieścić na piedestale sezonowych rarytasów. Latem gości w wielu odsłonach, jednak ten kultowy i jednocześnie najprostszy wypada najsmaczniej. Potrzeba tylko ładnej główki, boczku, masła, cytryny, koperku i przypraw. Poniżej zdradzamy w paru krokach jak przygotować tę kapuścianą rewelację. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na młodą kapustkę de lux - tania, smaczna i wyśmienita

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • około 100 g masła,
  • 150-200 g boczku,
  • sok z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • cukier,
  • woda,
  • grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Główkę kapusty obierz z zewnętrznych liści, następnie przekrój na cztery części. Z każdego kawałka usuń głąb. Warzywo drobno poszatkuj, przepłucz wodą, aby usunąć ewentualne drobiny piasku lub inne zanieczyszczenia.
  2. Następnie tak przygotowaną kapustę przełóż do garnka. Zalej połową szklanki wody, przykryj pokrywką i duś na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. W międzyczasie możesz doprawić warzywo odrobiną soli i cukru.
  4. Kolejno pokrój boczek i podsmaż go na chrupiące skwarki na suchej patelni. Z boczku wytopi się tłuszcz, więc olej będzie zbędnym dodatkiem.
  5. Pora wrócić do kapusty - po upływie 15 minut dodaj sok z cytryny i gotuj warzywo bez przykrycia.
  6. Pokrój drobno koperek i dodaj do kapusty razem z masłem.
  7. Skwarki odcedź od tłuszczu i także dodaj do kapusty. Całość dokładnie wymieszaj, duś jeszcze przez kilka minut i gotowe. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj soli i grubo mielonego pieprzu.
  8. Tak przygotowana kapusta będzie kremowa, maślana i delikatna. Idealnie będzie pasować do dań obiadowych, ale także podana solo lub z pieczywem.
Więcej o: