Klasyczne drożdżówki odeszły do lamusa. Jagodzianki w wersji słodkich zawijasów są obłędne

Sezon na jagody niebawem się skończy, dlatego warto wypróbować w swojej kuchni nowatorski przepis, który jest ciekawą odmianą klasycznych bułeczek nadzianych leśnymi owocami. Mowa tu o fikuśnych zawijasach, które zarówno obłędnie się prezentują, jak i smakują! Co najważniejsze: przygotowanie jest banalne i pójdzie jak z płatka.

Wakacje to okres, gdy w domowym menu pojawia się wiele smacznych kąsków. Królują świeże sezonowe warzywa, owoce i dania, które na nich bazują. Nie brakuje też słodkich akcentów jak przetwory, rozmaite soki i oczywiście wypieki. Na piedestale słodyczy z pewnością znajdziemy jagodzianki. Klasykę warto jednak nieco udosoknalić - w tej roli doskonale sprawdzą się owocowe zawijańce tudzież drożdżowe ślimaczki!

Jagodzianki w totalnie zakręconej wersji 

Przed nam początek sierpnia, a co za tym idzie, zmienia się sezon na świeże dobra. Jeden z ostatnich letnich miesięcy, urodzajny jest w wiele smacznych kąsków - wśród nich znajdziemy także jagody, które w tradycyjnej polskiej kuchni królują w wielu rozmaitych przepisach. Nic nie może bowiem konkurować z jagodami ze słodko-kwaśnym i farbującym język dodatkiem, podobnie jak babcinym plackiem czy gęstym napojem a bazie maślanki. Jedną z najpopularniejszych łakoci są jednak jagodzianki, które z roku na rok nie tylko stają się coraz popularniejsze, ale także wyznaczają już pewnego rodzaju trend. 

Ciekawą i iście zakręconą wersją popularnych jagodzianek będą drożdżowe ślimaczki lub jak kto woli zawijańce. Tak przygotowana słodycz znacznie równi się od klasycznej buły - przede wszystkim wnętrze jest wypełnione hojnie jagodami, co widać na pierwszy rzut oka. Nie można tutaj także ukryć jakości ciasta, które jest pulchne, jednak ma idealnie zachowane proporcje. Szanse, że trafimy na "oszukaną sztukę" czyli jak to bywa w jagodziankach - pusty środek - są zrównane z minimum. Podsumowując - jest niebywale smacznie i do tego estetycznie! Nie ma zatem co odkładać tego na później - im szybciej się za nie zabierzemy, tym szybciej odejmie nam mowę z zachwytu. 

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Przepis na zawijańce drożdżowe z jagodami

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka mleka sojowego lub krowiego, 
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub wegańskiej margaryny - można zastąpić też masłem, 
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 7 g suszonych drożdży, 
  • 2 hojne szklanki jagód,
  • skórka otarta z cytryny (bez białych błonek),
  • sok z cytryny i cukier puder na lukier. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagnieć ciasto drożdżowe. W tym celu do mąki dodaj cukier, drożdże, a następnie wyrabiaj masę i stopniowo dodawaj mleko sojowe wymieszane z olejem.
  2. Gładkie ciasto przełóż do misy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość - owinno leżakować około 40 minut. 
  3. Kolejny krok to jagody - owoce wymieszaj w misce z dwom łyżkami cukru i skórką z cytryny. Całość lekko ugnieć do momentu aż leśne rarytasy puszczą sok. 
  4. Wróć do ciasta. Gdy ładnie odrosło, ubij je pięścią i wyrób ponownie. Następnie rozwałkuj je na blacie lub stolnicy na prostokąt. Powierzchnię ciasta hojnie wypełnij wcześniej przygotowanym jagodowym nadzieniem. Na koniec zwiń ciasto drożdżowe w długą roladę, a na koniec delikatnie pokrój na 10 mniejszych roladek. Wskazówka - zamiast użyć noża sięgnij po nić. To pozwoli zachować ładny kształt naszym jagodziankowym ślimaczkom. 
  5. Ułóż wszystkie zawijasy w naczyniu żaroodpornym lub odpowiedniej formie. Jagodzianki piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Po tym czasie odstaw je do ostygnięcia. Na koniec polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.