Wakacje to okres, gdy w domowym menu pojawia się wiele smacznych kąsków. Królują świeże sezonowe warzywa, owoce i dania, które na nich bazują. Nie brakuje też słodkich akcentów jak przetwory, rozmaite soki i oczywiście wypieki. Na piedestale słodyczy z pewnością znajdziemy jagodzianki. Klasykę warto jednak nieco udosoknalić - w tej roli doskonale sprawdzą się owocowe zawijańce tudzież drożdżowe ślimaczki!
Przed nam początek sierpnia, a co za tym idzie, zmienia się sezon na świeże dobra. Jeden z ostatnich letnich miesięcy, urodzajny jest w wiele smacznych kąsków - wśród nich znajdziemy także jagody, które w tradycyjnej polskiej kuchni królują w wielu rozmaitych przepisach. Nic nie może bowiem konkurować z jagodami ze słodko-kwaśnym i farbującym język dodatkiem, podobnie jak babcinym plackiem czy gęstym napojem a bazie maślanki. Jedną z najpopularniejszych łakoci są jednak jagodzianki, które z roku na rok nie tylko stają się coraz popularniejsze, ale także wyznaczają już pewnego rodzaju trend.
Ciekawą i iście zakręconą wersją popularnych jagodzianek będą drożdżowe ślimaczki lub jak kto woli zawijańce. Tak przygotowana słodycz znacznie równi się od klasycznej buły - przede wszystkim wnętrze jest wypełnione hojnie jagodami, co widać na pierwszy rzut oka. Nie można tutaj także ukryć jakości ciasta, które jest pulchne, jednak ma idealnie zachowane proporcje. Szanse, że trafimy na "oszukaną sztukę" czyli jak to bywa w jagodziankach - pusty środek - są zrównane z minimum. Podsumowując - jest niebywale smacznie i do tego estetycznie! Nie ma zatem co odkładać tego na później - im szybciej się za nie zabierzemy, tym szybciej odejmie nam mowę z zachwytu.
Składniki:
Sposób przygotowania: