Gazpacho, czyli "po naszemu" chłodnik, to danie, które wywodzi się z malowniczego regionu Andaluzji w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, a co ważniejsze - szybkie! Nie musisz przy tym robić wywaru ani szukać w sklepie produktów, które ci się nawet o uszy nie obiły. Wszystko, czego potrzebujesz to trochę sezonowych warzyw i aromatycznych przypraw. Do dzieła!
Gazpacho podawany jest za zimno, dlatego świetnie sprawdzi się na ciepłe dni, kiedy opuszcza nas motywacja do stania przy kuchence. W tym przypadku jedyne, czego potrzebujemy to chwila wolnego czasu, pyszne warzywa i blender do zmiksowania naszych składników. Hiszpański chłodnik zapewni niezapomnianych wrażeń smakowych i na dodatek dostarczy nam wielu witamin w prostej, wegańskiej formie.
Składniki:
Pomidory, ogórki, cebulę oraz paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Pomidory i ogórki możesz dodatkowo obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wrzuć warzywa do blendera kielichowego. Możesz też użyć miski i blendera ręcznego. Dodaj ząbki czosnku i liście świeżej bazylii. Zblenduj wszystko na gładką masę, a następnie dodaj ocet jabłkowy oraz wszystkie przyprawy. Wrzuć również namoczoną w wodzie kromkę chleba.
Ponownie wszystko zblenduj. Pozostałe kromki pieczywa pokrój w drobną kostkę, po czym wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i posmaż na chrupiące grzanki. Możesz je dodatkowo delikatnie przyprawić np. ziołami prowansalskimi oraz suszonym czosnkiem. Mocno schłodzoną w lodówce zupę z blendera przelej do talerzy. Pyszny warzywny chłodnik przyozdób grzankami i ewentualnie świeżą bazylią. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl