• Link został skopiowany

Gazpacho. Hiszpańskie rytmy zamknięte w gęstym chłodniku ze świeżych warzyw

Wakacyjnych przepisów nigdy zbyt wiele. Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie wielodaniowych posiłków, warto sięgnąć po sprawdzone receptury na błyskawiczne zupy, które zasmakują wszystkim domownikom. Słyszeliście o gazpacho?
Gazpacho
fot. Tatiana Volgutova / iStock.com

Gazpacho, czyli "po naszemu" chłodnik, to danie, które wywodzi się z malowniczego regionu Andaluzji w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, a co ważniejsze - szybkie! Nie musisz przy tym robić wywaru ani szukać w sklepie produktów, które ci się nawet o uszy nie obiły. Wszystko, czego potrzebujesz to trochę sezonowych warzyw i aromatycznych przypraw. Do dzieła!

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Hiszpański chłodnik, który cię orzeźwi i nasyci

Gazpacho podawany jest za zimno, dlatego świetnie sprawdzi się na ciepłe dni, kiedy opuszcza nas motywacja do stania przy kuchence. W tym przypadku jedyne, czego potrzebujemy to chwila wolnego czasu, pyszne warzywa i blender do zmiksowania naszych składników. Hiszpański chłodnik zapewni niezapomnianych wrażeń smakowych i na dodatek dostarczy nam wielu witamin w prostej, wegańskiej formie.

Składniki:

  • 900 g pomidorów (najlepiej malinowych lub śliwkowych),
  • 4 średnie ogórki gruntowe,
  • cebula czerwona,
  • mała papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 5 kromek chleba,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • łyżka soli,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego

Gazpacho - pyszna zupa na wakacje. Sposób wykonania

Pomidory, ogórki, cebulę oraz paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Pomidory i ogórki możesz dodatkowo obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wrzuć warzywa do blendera kielichowego. Możesz też użyć miski i blendera ręcznego. Dodaj ząbki czosnku i liście świeżej bazylii. Zblenduj wszystko na gładką masę, a następnie dodaj ocet jabłkowy oraz wszystkie przyprawy. Wrzuć również namoczoną w wodzie kromkę chleba.

Ponownie wszystko zblenduj. Pozostałe kromki pieczywa pokrój w drobną kostkę, po czym wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i posmaż na chrupiące grzanki. Możesz je dodatkowo delikatnie przyprawić np. ziołami prowansalskimi oraz suszonym czosnkiem. Mocno schłodzoną w lodówce zupę z blendera przelej do talerzy. Pyszny warzywny chłodnik przyozdób grzankami i ewentualnie świeżą bazylią. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: