• Link został skopiowany

Nadchodzą upały więc lepiej się przygotuj. Chłodnik z ogórków może okazać się jedynym wybawieniem w gorący dzień

W czasie upalnych, letnich dni trudno cieszyć się gorącymi, czy pikantnymi potrawami. Większość z nas szuka wówczas ukojenia we wszystkim, co zimne i orzeźwiające, jednak same lemoniady to zdecydowanie za mało. Warto więc przygotować niezastąpiony chłodnik z ogórków. Jest nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale również banalnie prosty w przygotowaniu.
Chłodnik z ogórków
minadezhda /Shutterstock

Po deszczowym i zimnym tygodniu letnie upały ponownie przywędrowały do Polski. Choć taka pogoda ma swoje zalety, to potrafi dać w kość. W takie dni trudno o apetyt i ochotę na ciężkostrawne dania. O wiele lepiej sprawdzą się jarskie propozycje z sezonowych warzyw. Orzeźwiający chłodnik z ogórków przyniesie ukojenie, a do tego jest propozycją na każdą kieszeń. Przygotujesz go w kilkanaście minut. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych,
  • 1,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego, 
  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz,
  • kilka rzodkiewek (opcjonalnie).

Przepis idealny na upalne dni. Dla lepszego smaku dodaj to warzywo

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy je i delikatnie osuszamy ściereczką, oraz odcinamy końcówki. Jeśli skóra jest zbyt twarda lub stara, warto ją obrać. W innym przypadku nie ma takiej konieczności. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do głębokiej miski. Aby zupa była bardziej wyrazista, warto zetrzeć także kilka rzodkiewek. Dodadzą one chłodnikowi ostrości i przełamią nieco mdły smak ogórków. 

Do startych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy jogurtem/kefirem i mieszamy dokładnie. Wówczas możemy dodatkowo doprawić chłodnik, jeśli ten okaże się niesłony. Zupę przed podaniem chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. W tym czasie warto posiekać koperek i ugotować jajka na twardo. Po obraniu ze skorupki ugotowanych jaj, przekrawamy je na ćwiartki. To właśnie koperkiem i jajkami dekorujemy chłodnik tuż przed podaniem. Będzie smakować obłędnie z kromką świeżego pieczywa. Nie ma lepszego obiadu na upalny dzień. Smacznego!

Więcej o: