Po deszczowym i zimnym tygodniu letnie upały ponownie przywędrowały do Polski. Choć taka pogoda ma swoje zalety, to potrafi dać w kość. W takie dni trudno o apetyt i ochotę na ciężkostrawne dania. O wiele lepiej sprawdzą się jarskie propozycje z sezonowych warzyw. Orzeźwiający chłodnik z ogórków przyniesie ukojenie, a do tego jest propozycją na każdą kieszeń. Przygotujesz go w kilkanaście minut. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy je i delikatnie osuszamy ściereczką, oraz odcinamy końcówki. Jeśli skóra jest zbyt twarda lub stara, warto ją obrać. W innym przypadku nie ma takiej konieczności. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do głębokiej miski. Aby zupa była bardziej wyrazista, warto zetrzeć także kilka rzodkiewek. Dodadzą one chłodnikowi ostrości i przełamią nieco mdły smak ogórków.
Do startych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy jogurtem/kefirem i mieszamy dokładnie. Wówczas możemy dodatkowo doprawić chłodnik, jeśli ten okaże się niesłony. Zupę przed podaniem chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. W tym czasie warto posiekać koperek i ugotować jajka na twardo. Po obraniu ze skorupki ugotowanych jaj, przekrawamy je na ćwiartki. To właśnie koperkiem i jajkami dekorujemy chłodnik tuż przed podaniem. Będzie smakować obłędnie z kromką świeżego pieczywa. Nie ma lepszego obiadu na upalny dzień. Smacznego!