Do przygotowania naleśników będą potrzebne mąka, mleko, cukier, jajka i aromat waniliowy. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i smażyć placki na patelni. Podajemy recepturę według przepisu tiktokerki Eleonory Bruno.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Czym różnią się amerykańskie naleśniki od tradycyjnych?
Naleśniki za oceanem przygotowuje się z dużo gęstszego ciasta niż tradycyjne naleśniki francuskie. Dodaje się do nich też substancje spulchniające i w efekcie mogą przypominać bardziej racuchy niż klasyczne naleśniki. Nie są jednak tak puszyste jak polskie racuchy. Warto pamiętać, że tzw. pankejki nie nadają się do składania i zwijania. Można je układać na stosie jeden na drugim.
Jak zrobić naleśniki w amerykańskim stylu? Będą pyszne z różnymi dodatkami
Składniki:
- 100 g mąki tortowej,
- 1/3 szklanki mleka,
- dwa jajka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru brązowego,
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
- Wbij jajka do garnka, w którym będziesz przygotowywać ciasto na naleśniki.
- Do jajek dodaj cukier i ubijaj całość stopniowo dodając mleko, a następnie mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
- Dodaj do ciasta kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie wymieszaj całość. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron. Powinny się ładnie zrumienić z obu stron. Naleśniki przekładaj na talerz i układaj je jeden na drugim na stosie.
Gotowe naleśniki można podawać z twarożkiem, z sezonowymi owocami albo z kremem orzechowym. Smakują też świetnie bez żadnych dodatków. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl