Naleśniki w amerykańskim stylu znikną w mgnieniu oka. Dziecinnie łatwe przygotowanie i prosty skład

Naleśniki to jedna z uniwersalnych potraw, którą można podawać z różnymi dodatkami zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu w prosty sposób można przyrządzić wyjątkowe danie o niezapomnianym smaku.

Do przygotowania naleśników będą potrzebne mąka, mleko, cukier, jajka i aromat waniliowy. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i smażyć placki na patelni. Podajemy recepturę według przepisu tiktokerki Eleonory Bruno.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Czym różnią się amerykańskie naleśniki od tradycyjnych?

Naleśniki za oceanem przygotowuje się z dużo gęstszego ciasta niż tradycyjne naleśniki francuskie. Dodaje się do nich też substancje spulchniające i w efekcie mogą przypominać bardziej racuchy niż klasyczne naleśniki. Nie są jednak tak puszyste jak polskie racuchy. Warto pamiętać, że tzw. pankejki nie nadają się do składania i zwijania. Można je układać na stosie jeden na drugim.

Jak zrobić naleśniki w amerykańskim stylu? Będą pyszne z różnymi dodatkami

Składniki:

  • 100 g mąki tortowej,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • dwa jajka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru brązowego,
  • kilka kropli aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do garnka, w którym będziesz przygotowywać ciasto na naleśniki.
  2. Do jajek dodaj cukier i ubijaj całość stopniowo dodając mleko, a następnie mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
  3. Dodaj do ciasta kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie wymieszaj całość. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron. Powinny się ładnie zrumienić z obu stron. Naleśniki przekładaj na talerz i układaj je jeden na drugim na stosie.

Gotowe naleśniki można podawać z twarożkiem, z sezonowymi owocami albo z kremem orzechowym. Smakują też świetnie bez żadnych dodatków. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.