Ten jeden składnik odmieni twoją pomidorową. Każda teściowa poprosi o przepis i o dokładkę

Sezon na pomidory to doskonały moment na przygotowanie przepysznej, aromatycznej zupy. Jak przyrządzić pomidorową o idealnym smaku? Podpowiadamy, co do niej dodać, aby miała wyjątkowy smak i znikała w okamgnieniu.

Zupa pomidorowa to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ostateczny smak i aromat zależą m.in. od proporcji warzyw, jakie się do niej wrzuca i ziół, jakimi przyprawia się zupę. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu każdy będzie jadł ją ze smakiem. Jeden specjalny składnik sprawi, że będzie miała doskonały smak.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Prosty przepis na pomidorową. Połącz ze sobą te składniki

Do pomidorowej warto dodać łyżkę masła. W ten sposób zupa będzie miała wyśmienity smak. Oprócz tego dobrze jest doprawić ją chili, słodką papryką i miodem. Sprawdzi się też tymianek, bazylia i oregano.

Składniki:

  • pół kilograma pomidorów,
  • biała cebula,
  • łyżka masło,
  • trzy średniej wielkości marchewki,
  • kawałek selera,
  • korzeń pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili,
  • słodka papryka w proszku,
  • łyżeczka miodu,
  • pęczek pietruszki.

Zupa pomidorowa z tym dodatkiem będzie smakowała o niebo lepiej

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj pomidory. Umyj i obierz resztę warzyw. Pokrój je drobno w kostkę.
  2. Zalej garnek wodą i dodaj do niego pokrojone warzywa. Zagotuj całość niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu przez około dziesięć minut. Następnie dodaj do garnka pokrojone pomidory i gotuj dalej zupę na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
  3. Cebulę obierz z łupin i zeszklij ją na maśle. Przełóż cebulę razem z masłem do garnka z warzywami. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj do zupy sól, pieprz, chili i łyżeczkę miodu. Wymieszaj dokładnie całość i zdejmij zupę z ognia.
  5. Umyj i posiekaj pęczek pietruszki. Podawaj z nim pomidorową. Smacznego!

Gotową zupę pomidorową można podawać z ryżem, makaronem lub grzankami. Warto ozdobić ją posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o: