Zupa pomidorowa to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ostateczny smak i aromat zależą m.in. od proporcji warzyw, jakie się do niej wrzuca i ziół, jakimi przyprawia się zupę. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu każdy będzie jadł ją ze smakiem. Jeden specjalny składnik sprawi, że będzie miała doskonały smak.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Prosty przepis na pomidorową. Połącz ze sobą te składniki
Do pomidorowej warto dodać łyżkę masła. W ten sposób zupa będzie miała wyśmienity smak. Oprócz tego dobrze jest doprawić ją chili, słodką papryką i miodem. Sprawdzi się też tymianek, bazylia i oregano.
Składniki:
- pół kilograma pomidorów,
- biała cebula,
- łyżka masło,
- trzy średniej wielkości marchewki,
- kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- chili,
- słodka papryka w proszku,
- łyżeczka miodu,
- pęczek pietruszki.
Zupa pomidorowa z tym dodatkiem będzie smakowała o niebo lepiej
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj pomidory. Umyj i obierz resztę warzyw. Pokrój je drobno w kostkę.
- Zalej garnek wodą i dodaj do niego pokrojone warzywa. Zagotuj całość niewielką ilością wody i gotuj na małym ogniu przez około dziesięć minut. Następnie dodaj do garnka pokrojone pomidory i gotuj dalej zupę na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
- Cebulę obierz z łupin i zeszklij ją na maśle. Przełóż cebulę razem z masłem do garnka z warzywami.
- Pod koniec gotowania dodaj do zupy sól, pieprz, chili i łyżeczkę miodu. Wymieszaj dokładnie całość i zdejmij zupę z ognia.
- Umyj i posiekaj pęczek pietruszki. Podawaj z nim pomidorową. Smacznego!
Gotową zupę pomidorową można podawać z ryżem, makaronem lub grzankami. Warto ozdobić ją posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.