Żadne muffinki i słodkie bułeczki. Na śniadanie upiecz domową chałkę. Pamiętaj, by nie szczędzić kruszonki

Jakie wypieki smakują najlepiej? Oczywiście te domowe. Samodzielnie przygotowana chałka z dodatkiem słodkiej kruszonki może stać się prawdziwym hitem w twoim domu. Takie śniadanie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wystarczy posmarować kromkę chałki masłem lub dżemem i można zajadać się bez końca.

Chałka to puszyste, drożdżowe pieczywo, które tradycyjnie podaje się w wersji na słodko. Wypiek pleciony w warkocz często kojarzy się z dzieciństwem. Wystarczy wyobrazić sobie smak świeżej i jeszcze ciepłej kromki chałki z dodatkiem prawdziwego masła i szklanką mleka. Można się rozpłynąć na samą myśl, jednak lepiej po prostu ją upiec i cieszyć jej niepowtarzalnym smakiem. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Składniki na chałkę:

  • 4 szklanki mąki tortowej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 czubate łyżki masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • jajko do posmarowania.

Składniki na kruszonkę:

  • 2 czubate łyżki masła,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • pół szklanki mąki (lub więcej).

Puszysta chałka ze słodką kruszonką. Oszalejesz na punkcie tego smaku

Przygotowanie chałki należy zacząć od zrobienia zaczynu drożdżowego. Pół szklanki mleka odlewamy i podgrzewamy. Dodajemy do mleka drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Odstawiamy zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około kwadrans. W tym czasie do głębokiego naczynia wbijamy dwa jajka i ucieramy z pozostałym cukrem. W międzyczasie podgrzewamy resztę mleka z masłem, by składniki się połączyły. Gdy płyn się ostudzi, możemy dodać do cienkim strumieniem do utartych jajek. Do innego naczynia przesiewamy mąkę. Warto zrobić to nawet dwukrotnie, by pieczywo było bardzo pulchne. Do mąki dodajemy szczyptę soli, zaczyn, oraz masę z utartych jaj, mleka i masła. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie podwoi ono swoją objętość.

Gdy ciasto wyrasta, warto przygotować kruszonkę. Masło ucieramy z cukrem i mąką. Jeśli mąki okaże się za mało, warto dodać odrobinę więcej. Ucieramy tak długo, aż powstaną charakterystyczne grudki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę. Zagniatamy ponownie i dzielimy na dwie części, z których każdą dzielimy na kolejne 3. Łącznie powinniśmy mieć sześć równych porcji ciasta. Z każdej z nich formujemy grube wałki i zaplatamy dwa warkocze. Jeśli chcemy mieć jedną, ale bardzo dużą chałkę, wystarczy od razu podzielić ciasto tylko na trzy części i upleść ogromnego warkocza. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy po wierzchu kruszonką. Pieczemy ją około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Słodkie pieczywo wyrośnie duże i puszyste. Będzie smakować obłędnie z masłem lub dżemem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.