Daj się ponieść włoskim smakom i przygotuj klasyczną lasagne. Przepis jest dziecinnie prosty, za to efekt powala na kolana

Trudno znaleźć osobę, która nie kochałaby włoskiej kuchni. Znakomite smaki, duże ilości makaronu i bogactwo przypraw. Czego chcieć więcej? Jeśli uwielbiasz włoskie potrawy, przygotuj klasyczną lasagne. Przepis, choć z pozoru skomplikowany, nie sprawi ci żadnych problemów.

Wyśmienita lasagne to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Będzie mocno kremowa, mięsna i serowa. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, jednak pamiętaj o jednej ważnej zasadzie. Dokładnie w ten sposób robią to we Włoszech. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Składniki na sos pomidorowo-mięsny:

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula biała,
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 kostka masła,
  • 1 litr mleka 3,2 proc.,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie makaronu do lasagne,
  • 300 g tartego sera żółtego.

Przygotuj wyśmienitą lasagne. Przepis nie sprawi kłopotów nikomu

Przygotowanie lasagne zaczynamy od przyrządzenia pomidorowo-mięsnego sosu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy do niej również przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy do składników mięso i dokładnie smażymy. Na samym końcu doprawiamy całość i zalewamy pomidorami. Gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje. 

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło wraz z mlekiem łączymy w garnku, gotując całość na niewielkim ogniu, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i zaczną gotować, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy mąkę. To bardzo ważny moment i należy stale mieszać zawartość garnka, by nie powstały grudki. Na końcu doprawiamy sos solą pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podgrzewamy delikatnie do momentu, aż beszamel będzie gęsty i kremowy.

Teraz wystarczy ułożyć lasagne w naczyniu żaroodpornym. Na samo dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego, by "przykleić" płaty makaronu. Wypełniamy nimi równo całe dno, a następnie znów wylewamy porcję beszamelu. Sos pokrywamy równomierną warstwą tartego sera i przykrywamy warstwą sosu pomidorowego. Następnie znów rozrzucamy ser żółty, beszamel i kładziemy płaty makaronu. Całość powtarzamy do zużycia składników. Trzeba pamiętać o zasadzie, by makaron zawsze dotykał sosu beszamelowego. Ostatnią warstwę również powinien stanowić beszamel, który przykrywamy serem żółtym. Całość pieczemy 45-60 minut w 180 stopniach. Gotową lasagne dekorujemy listkami bazylii i gotowe. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.