Jak usmażyć idealnie chrupiące placki ziemniaczane? Liczą się dwie rzeczy, o których zawsze musisz pamiętać

Placki ziemniaczane to już klasyka. Przy okazji są też podmiotem kulinarnych sporów - czy jeść je z cukrem, ze śmietaną, czy tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Niezależnie od preferencji, wszystkie placki powinny mieć wspólny mianownik. Mianowicie chodzi o ich chrupkość. Wszystko jest jednak kwestią odpowiedniej techniki.

Chrupiące placki ziemniaczane brzmią i smakują jak marzenie. Taki obiad zadowoli każdego smakosza, niezależnie od tego, czy woli jeść placki w wersji słodkiej, czy też słonej. Pamiętaj jednak o odpowiednim przygotowaniu składników, oraz prawidłowej technice smażenia. Bez tego możesz skończyć z ziemniaczaną breją. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 cebula biała,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny lub smalec do smażenia.

Usmaż najbardziej chrupiące placki ziemniaczane, jakie jadłaś w całym życiu

Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Połowę z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na jak najmniejszych oczkach. Dzięki temu placki nabiorą charakterystycznej tekstury i będą o wiele smaczniejsze. Do ziemniaków ścieramy również cebulę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Zanim dodamy resztę składników, koniecznie trzeba odcedzić i odcisnąć przez gazę masę ziemniaczaną. Im bardziej suche będą starte ziemniaki, tym bardziej chrupiące będą placki. Do masy dodajemy jajkoprzyprawy oraz mąkę i całość dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na grubej warstwie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Wylewając ciasto na patelnię należy dokładnie rozsmarować każdy "kleks" ciasta, by placek był bardzo cienki. Dzięki tej technice i wcześniejszym odciśnięciu ziemniaków możemy mieć gwarancję, że placki ziemniaczane będą obłędnie chrupiące. Smażymy z każdej strony, tak by placki były złociste, a nawet lekko brązowe. Następnie odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane podajemy według własnych preferencji. W każdym wariancie będą wyśmienite. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.