Ten sos to ideał do makaronów, zapiekanek i pieczonych warzyw. Wystarczą trzy składniki i szczypta tej przyprawy

Sos beszamelowy wyróżnia się swoją kremową konsystencją i delikatnym, choć nieco wyrazistym smakiem. Jego przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczą trzy podstawowe składniki, które z pewnością masz w kuchni i odrobina przypraw.

Często to właśnie proste przepisy okazują się najsmaczniejsze. W tym artykule pokażemy jak przygotować pyszny, gęsty i idealnie kremowy sos beszamelowy. Możesz wykorzystać go do przyrządzenia ziemniaczanej zapiekanki lub prawdziwej włoskiej lasagne. Potrzebujesz jedynie masła, mleka i odrobiny mąki. Całość dopraw do smaku przyprawami i ciesz się jednym z najlepszych sosów. Ten przepis z pewnością wykorzystasz nie raz. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej lub więcej,
  • sól i pieprz.

Obłędnie kremowy sos beszamelowy. Idealny dodatek do wielu dań

W rondelku rozpuszczamy masło. Najlepiej użyć dobrej jakości masła o wysokiej zawartości tłuszczu. Takie masło rozpuszczamy na słabym ogniu i mieszamy co jakiś czas, by go nie przypalić. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy oba składniki, aż do uzyskania idealnie gładkiej masy. Najlepiej użyć do tego rózgi, by w sosie nie znalazła się nawet najmniejsza grudka. Tak przygotowany sos zdejmujemy z ognia.

Do masła z mąką dolewamy cienkim strumieniem mleko. Nie powinno być ono prosto z lodówki. Wówczas zbyt duża różnica temperatur między lodowatym mlekiem, a dopiero co zdjętym z ognia masłem, mogłaby doprowadzić do zważenia się sosu. Beszamel mieszamy, a gdy połączymy z mlekiem i zacznie on gęstnieć, doprawiamy sos gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos beszamelowy powinien być gęsty i kremowy. Takim dodatkiem urozmaicimy każde danie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.