Ta surówka jest nie tylko kolorowa, ale też banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy pokroić trzy główne składniki i polać ulubionym tłuszczem. Taki dodatek do obiadu będzie pyszny i zdrowy, a twoje jelita podziękują ci za dużą ilość błonnika i znajdujących się w kiszonkach probiotyków. Zarezerwuj sobie 5 wolnych minut i wyczaruj to warzywno-owocowe cudo. Takiego połączenia z pewnością się nie spodziewasz. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ogórki kiszone odsączamy z zalewy, najlepiej pomagając sobie ręcznikiem papierowym. Suche już ogórki kroimy w grubą kostkę lub pół talarki, w zależności od preferencji. Ogórki kiszone przekładamy do miski. Następnie obieramy jabłka. Ważne, by były słodkie i twarde jednocześnie. Dzięki temu z surówki nie wyjdzie nieestetyczna papka, a słodycz owoców doskonale skomponuje się z kwaśnym smakiem ogórków. Jabłka pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z ogórkami.
Cebulę czerwoną kroimy również w drobną kostkę, jednak przed umieszczeniem jej w misce z innymi składnikami należy ją sparzyć. Dzięki temu jej smak nie będzie zbyt ostry. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem na 30-60 sekund, odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Co do tego? Surówkę wystarczy polać ulubionym olejem lub oliwą i doprawić porządną ilością pieprzu czarnego i ziołowego. Choć surówkę można podawać od razu, warto ją uprzednio schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie jeszcze pyszniejsza. Smacznego!