Z tą kolorową surówką jesienna słota nie będzie straszna. Ten kwaśny składnik połącz ze słodkim owocem. Będziesz w szoku

Surówka z kiszonych ogórków to świetna opcja do tradycyjnego obiadu. Smak kiszonek komponuje się doskonale z ziemniakami, schabowym lub mięsnym sosem, choć pasuje również do dań wegańskich i wegetariańskich. Wystarczą cztery składniki i odrobina przypraw. Wypróbuj sama.

Ta surówka jest nie tylko kolorowa, ale też banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy pokroić trzy główne składniki i polać ulubionym tłuszczem. Taki dodatek do obiadu będzie pyszny i zdrowy, a twoje jelita podziękują ci za dużą ilość błonnika i znajdujących się w kiszonkach probiotyków. Zarezerwuj sobie 5 wolnych minut i wyczaruj to warzywno-owocowe cudo. Takiego połączenia z pewnością się nie spodziewasz. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Składniki:

  • 10 ogórków kiszonych,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub lnianego),
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy.

Kolorowa surówka na jesienne dni. Lekkostrawna i dobra dla zdrowia jelit

Ogórki kiszone odsączamy z zalewy, najlepiej pomagając sobie ręcznikiem papierowym. Suche już ogórki kroimy w grubą kostkę lub pół talarki, w zależności od preferencji. Ogórki kiszone przekładamy do miski. Następnie obieramy jabłka. Ważne, by były słodkie i twarde jednocześnie. Dzięki temu z surówki nie wyjdzie nieestetyczna papka, a słodycz owoców doskonale skomponuje się z kwaśnym smakiem ogórków. Jabłka pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z ogórkami.

Cebulę czerwoną kroimy również w drobną kostkę, jednak przed umieszczeniem jej w misce z innymi składnikami należy ją sparzyć. Dzięki temu jej smak nie będzie zbyt ostry. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem na 30-60 sekund, odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Co do tego? Surówkę wystarczy polać ulubionym olejem lub oliwą i doprawić porządną ilością pieprzu czarnego i ziołowego. Choć surówkę można podawać od razu, warto ją uprzednio schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie jeszcze pyszniejsza. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.