Tradycyjna kapusta zasmażana jak u mamy. Pokrój w kostkę to mięso i dodaj do potrawy. Smak zwali cię z nóg

Zasmażana kapusta, to jedno z tych dań, które jest gotowe już w kwadrans. Przygotowanie zdrowego, kiszonego dodatku do obiadu nie wymaga więc ani ogromnego nakładu pracy, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podaj zasmażaną kapustę z tradycyjnym schabowym lub aromatyczną pieczenią, a goście będą zachwyceni.

Jak wykorzystać kapustę kiszoną w kuchni? Nie musisz od razu przygotowywać kapuśniaku lub odkopywać przepisu na bigos. W prosty sposób przygotujesz coś równie smacznego, czyli kiszoną kapustę zasmażaną. Dodaj do niej nie tylko warzywa, ale i ten rodzaj mięsa, a smak będzie niepowtarzalny. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule białe,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Zasmażana kapusta kiszona, czyli domowe smaki kuchni polskiej

Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła jedynie połowę kiszonego warzywa i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kmin, który idealnie komponuje się z kapustą. Najlepiej rozetrzeć go jednak w moździerzu, szczególnie jeśli nie chcemy rozgryzać go podczas jedzenia. Całość gotujemy 30-45 minut, aż kapusta będzie miękka.

W międzyczasie obieramy cebulę i marchew. Cebulę kroimy w cienkie pióra, zaś marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba warzywa podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec smażenia, gdy składniki będą już miękkie i zarumienione, dolewamy na patelnię kilka łyżek wody z gotowania kapusty, a następnie dosypujemy mąkę. Zawartość patelni dokładnie mieszamy, tak by nie powstały żadne grudki.

Zasmażkę dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie w drobną kostkę kroimy boczek, podsmażamy na patelni do chrupkości i również dodajemy do gotowej kapusty. Tak przygotowana kapusta to nie tylko zdrowy, ale i wyśmienity dodatek do dań mięsnych. Smacznego!

Więcej o: