Jak wykorzystać kapustę kiszoną w kuchni? Nie musisz od razu przygotowywać kapuśniaku lub odkopywać przepisu na bigos. W prosty sposób przygotujesz coś równie smacznego, czyli kiszoną kapustę zasmażaną. Dodaj do niej nie tylko warzywa, ale i ten rodzaj mięsa, a smak będzie niepowtarzalny. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła jedynie połowę kiszonego warzywa i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kmin, który idealnie komponuje się z kapustą. Najlepiej rozetrzeć go jednak w moździerzu, szczególnie jeśli nie chcemy rozgryzać go podczas jedzenia. Całość gotujemy 30-45 minut, aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie obieramy cebulę i marchew. Cebulę kroimy w cienkie pióra, zaś marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba warzywa podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec smażenia, gdy składniki będą już miękkie i zarumienione, dolewamy na patelnię kilka łyżek wody z gotowania kapusty, a następnie dosypujemy mąkę. Zawartość patelni dokładnie mieszamy, tak by nie powstały żadne grudki.
Zasmażkę dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie w drobną kostkę kroimy boczek, podsmażamy na patelni do chrupkości i również dodajemy do gotowej kapusty. Tak przygotowana kapusta to nie tylko zdrowy, ale i wyśmienity dodatek do dań mięsnych. Smacznego!