-
Haps
-
Jak przygotować
- Miodowe pierniczki, które rozpływają się w ustach. Teściowa niezmiennie błaga o przepis
Tak mięciutkich i kruchych pierniczków jeszcze nie jedliście. Moja teściowa od lat błaga o tajemny przepis
Nie ma świąt Bożego Narodzenia, bez piernika lub pierniczków. Korzenne słodkości, to taki sam obowiązek, jak aromatyczny barszcz z uszkami, czy ryba po grecku. Niektóre ciastka wigilijne nie wychodzą jednak zbyt dobre. Potrafią być twarde niczym kamień lub nieprzyjemnie piec w język. Postaw więc na sprawdzony przepis i zaskocz gości pierniczkami najwyższej jakości.
Domowe pierniczki biją na głowę wszystkie sklepowe propozycje. Nie tylko są smaczniejsze i tańsze w przygotowaniu, ale na dodatek, można dekorować je dokładnie tak, jak sobie wymarzymy. To nie koniec zalet. Robienie pierniczków potrafi być doskonałym pretekstem do spędzenia czasu z rodziną. Wspólne wypiekanie korzennych ciasteczek to o wiele większa frajda, niż mogłoby się wydawać. Przekonaj się sama i wykorzystaj ten przepis w nadchodzące święta. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo O czy marzą emeryci na święta? [SONDA]
Składniki:
- 800 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka ulubionego miodu,
- 1,5 szklanki cukru brązowego,
- 150 g masła,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu.
Najlepsze bożonarodzeniowe pierniczki. To ostatni dzwonek, by je zrobić
- Do garnka przekładamy miód, cukier, masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników.
- Słodką masę miodową doprawiamy cynamonem, imbirem, kardamonem, gałką muszkatołową i pieprzem. Doprawioną masę gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy składniki do ostygnięcia.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną.
- Partiami dodajemy suche składniki to miodowej masy. Dodajemy również jajka.
- Ciasto wyrabiamy ręcznie na gładką i jednolitą kulkę.
- Gotowe ciasto powinno być odpowiednio gęste, tak by można było formować ciastka. Takie ciasto zabezpieczamy folią lub wkładamy do pojemnika i odstawiamy do leżakowania na 3 tygodnie. Z tego powodu to ostatnia szansa, by zrobić je przed Wigilią.
Tuż przed Bożym Narodzeniem wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość około 1 centymetra. Następnie wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z pieca będą mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Możesz je udekorować lukrem lub od razu zjeść ze smakiem. Wszystkie opcje dozwolone. Smacznego!