Tak mięciutkich i kruchych pierniczków jeszcze nie jedliście. Moja teściowa od lat błaga o tajemny przepis

Nie ma świąt Bożego Narodzenia, bez piernika lub pierniczków. Korzenne słodkości, to taki sam obowiązek, jak aromatyczny barszcz z uszkami, czy ryba po grecku. Niektóre ciastka wigilijne nie wychodzą jednak zbyt dobre. Potrafią być twarde niczym kamień lub nieprzyjemnie piec w język. Postaw więc na sprawdzony przepis i zaskocz gości pierniczkami najwyższej jakości.

Domowe pierniczki biją na głowę wszystkie sklepowe propozycje. Nie tylko są smaczniejsze i tańsze w przygotowaniu, ale na dodatek, można dekorować je dokładnie tak, jak sobie wymarzymy. To nie koniec zalet. Robienie pierniczków potrafi być doskonałym pretekstem do spędzenia czasu z rodziną. Wspólne wypiekanie korzennych ciasteczek to o wiele większa frajda, niż mogłoby się wydawać. Przekonaj się sama i wykorzystaj ten przepis w nadchodzące święta. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo O czy marzą emeryci na święta? [SONDA]

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka ulubionego miodu,
  • 1,5 szklanki cukru brązowego,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta pieprzu.

Najlepsze bożonarodzeniowe pierniczki. To ostatni dzwonek, by je zrobić

  1. Do garnka przekładamy miód, cukier, masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników.
  2. Słodką masę miodową doprawiamy cynamonem, imbirem, kardamonem, gałką muszkatołową i pieprzem. Doprawioną masę gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy składniki do ostygnięcia.
  3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. 
  4. Partiami dodajemy suche składniki to miodowej masy. Dodajemy również jajka.
  5. Ciasto wyrabiamy ręcznie na gładką i jednolitą kulkę.
  6. Gotowe ciasto powinno być odpowiednio gęste, tak by można było formować ciastka. Takie ciasto zabezpieczamy folią lub wkładamy do pojemnika i odstawiamy do leżakowania na 3 tygodnie. Z tego powodu to ostatnia szansa, by zrobić je przed Wigilią.

Tuż przed Bożym Narodzeniem wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość około 1 centymetra. Następnie wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z pieca będą mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Możesz je udekorować lukrem lub od razu zjeść ze smakiem. Wszystkie opcje dozwolone. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.