W kuchni włoskiej im prościej, tym lepiej. Właśnie dlatego w słonecznej Italii tak ubóstwia się wszelakie makarony i klasyczne smaki. Jednym z nich są także obłędnie miękkie gnocchi, zrobione na ziemniaczanej bazie. Sprawdź, z czym podać te rozkoszne poduszeczki, by smakowały jak te prosto od babuni
.
Tradycyjne włoskie gnocchi to świetny sposób na szybki obiad. Bogaty w witaminy posiłek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a efekt zadowoli największych smakoszy! Poza idealnie puszystym, miękkim i rozpływającym się w ustach cieście nie można zapomnieć także o estetycznym podaniu i dodatkach, które grają tu główną rolę. Pomysłów jest wiele, jednak my zdradzamy prawdziwe klasyki, które zawsze smakują obłędnie.
Najprostszym duetem dla gnocchi jest oczywiście dodanie pomidorów i sera. Sos można przygotować na kilka sposobów i wykorzystać świeży produkt, passatę lub pomidory z puszki. Warzywa jedynie doprawiamy, dusimy i obiad jest gotowy. Na koniec warto dodać jeszcze odrobinę dobrego, włoskiego sera i listek bazylii.
Dla fanów nieco bardziej skomplikowanych smaków także mamy propozycje. Ziemniaczane kluseczki smakują równie obłędnie z dodatkiem sosu grzybowego. Tu można wykorzystać pieczarki lub leśne rarytasy - wszystko zależy od chęci i dostępności. Przepis na wybitny sos znajdzie w naszym artykule: Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej.
Gnocchi w sosie gorgonzola z orzechami włoskimi i chrupiącym boczkiem to kluseczki z niezwykle aromatyczne, smaczne i pięknie wyglądające na talerzu. Takie danie z pewnością zachwyci nas na co dzień, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by danie zaserwować na specjalną okazję. Warto wówczas postawić na dobrej jakości ser i połączyć go chrupiącym bekonem, który pięknie wykończy całość.
Równie smakowite będzie połączenie gnocchi ze szpinakiem, dowolnym pesto np. zielonym lub czerwonym, lub dodatek pieczonych warzyw. Sprawdzi się także nieco bardziej polska wariacja, czyli sos śmietanowy - wówczas solidna porcja sera jest jak najbardziej wskazana.
We Włoszech smaczne kluseczki podaje się także jako dodatek do zup. Dobrze smakują w zupie pomidorowej czy warzywnej. Gnocchi może też śmiało pływać w klasycznym rosole lub aromatycznym bulionie. To także świetny towarzysz gulaszu czy mięsnych specjałów.