Kotlety mielone to popularne danie, które przygotowuje się wieprzowiny lub wołowiny. Podczas przygotowania mięso mielone jest mieszane z dodatkami, takimi jak jajka, bułka tarta, cebula i różne przyprawy, a następnie formowane w płaskie kotlety. Choć przepis może wydawać się prosty, to przygotowanie takiego obiadu jest wymagające. Zdradzamy sekret jak sprawić, aby rozpływały się w ustach.
Jeżeli chcemy, aby nasze mielone były soczyste i miękkie skupmy się na odpowiednim wyrabianiu masy mięsnej. Należy stopniowo dodawać zimną wodę i kontynuować wyrabianie aż do momentu, gdy mięso wchłonie całą i nie będzie przywierać do dłoni. Ważne jest, aby proces ten trwał wystarczająco długo.
Mimo że masa mięsna może wydawać się luźna, to właśnie dzięki temu kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde. Ponadto długie wyrabianie mięsa pozwoli składnikom dokładnie się połączyć, co przyczyni się do uzyskania lepszej konsystencji i smaku kotletów.
Jeżeli twoim problemem jest rozpadający się kotlet mielony, również rozwiązaniem jest odpowiednie wyrobienie mięsa, ale nie tylko. Chłodzenie go też jest kluczowe. Przed formowaniem kotletów z mięsa mielonego, warto włożyć je do lodówki na około 30 minut. Mięso w takiej temperaturze będzie bardziej zwarte i lepiej utrzyma kształt podczas smażenia. Warto upewnić się, także że olej jest dobrze rozgrzany przed wyłożeniem na patelnie kotletów. Taki o odpowiedniej temperaturze sprawi, że kotlety zetną się szybko, zanim zdążą wchłonąć nadmiar tłuszczu.