Przed wrzuceniem kotletów na patelnię, robię jedną rzecz. Mielone zrobią wrażenie nawet na teściowej

Moje kotlety mielone są soczyste i miękkie. Ponadto się nie rozpadają. Instrukcje jak zrobić je prawidłowo dostałam kilka lat temu od mojej babci. Moja teściowa nigdy nie może wyjść ze zdziwienia, jak ja je robię!

Kotlety mielone to popularne danie, które przygotowuje się wieprzowiny lub wołowiny. Podczas przygotowania mięso mielone jest mieszane z dodatkami, takimi jak jajka, bułka tarta, cebula i różne przyprawy, a następnie formowane w płaskie kotlety. Choć przepis może wydawać się prosty, to przygotowanie takiego obiadu jest wymagające. Zdradzamy sekret jak sprawić, aby rozpływały się w ustach.

Zobacz wideo Rolada z mięsa mielonego

Jak zrobić mielone, żeby były miękkie i soczyste? Ważna jest woda

Jeżeli chcemy, aby nasze mielone były soczyste i miękkie skupmy się na odpowiednim wyrabianiu masy mięsnej. Należy stopniowo dodawać zimną wodę i kontynuować wyrabianie aż do momentu, gdy mięso wchłonie całą i nie będzie przywierać do dłoni. Ważne jest, aby proces ten trwał wystarczająco długo.

Mimo że masa mięsna może wydawać się luźna, to właśnie dzięki temu kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde. Ponadto długie wyrabianie mięsa pozwoli składnikom dokładnie się połączyć, co przyczyni się do uzyskania lepszej konsystencji i smaku kotletów.

Jak zrobić mielone, żeby były miękkie i soczyste? Ważna jest woda
Jak zrobić mielone, żeby były miękkie i soczyste? Ważna jest woda Jak zrobić mielone, żeby były miękkie i soczyste? Ważna jest woda Foto: Artfoliophoto/iStock.com

Jak zrobić mielone, żeby się nie rozpadały? Kluczowe są trzy kwestie

Jeżeli twoim problemem jest rozpadający się kotlet mielony, również rozwiązaniem jest odpowiednie wyrobienie mięsa, ale nie tylko. Chłodzenie go też jest kluczowe. Przed formowaniem kotletów z mięsa mielonego, warto włożyć je do lodówki na około 30 minut. Mięso w takiej temperaturze będzie bardziej zwarte i lepiej utrzyma kształt podczas smażenia. Warto upewnić się, także że olej jest dobrze rozgrzany przed wyłożeniem na patelnie kotletów. Taki o odpowiedniej temperaturze sprawi, że kotlety zetną się szybko, zanim zdążą wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Więcej o: