To śniadanie wygląda mizernie, ale po spróbowaniu każdy się uzależni. Wystarczy wydrążyć chleb

Masz dosyć jajecznicy, sadzonych i nudnych kanapek? Zrób obłędne śniadanie ze... skórek od chleba. Wystarczy wydrążyć miąższ pieczywa, a w puste miejsce włożyć obłędnie smaczną i lekką masę z różnych składników. Wszystko podsmażamy na patelni i mamy najlepsze śniadanie pod słońcem!

Nudne śniadania pójdą w odstawkę, gdy spróbujesz tego sprytnego i rewelacyjnego przepisu. Chociaż wydrążanie miąższu w chlebie może początkowo wydawać się nieco dziwne, tak daje spektakularne i smaczne efekty. Poniżej zdradzamy niezawodny patent, który zrobi na każdym wrażenie. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Wydrążam chleb, napełniam i wrzucam na patelnię. To najlepsze śniadanie

Menu śniadaniowe wieje nudą? Zamiast serwować wszystkim doskonale znane klasyki takie jak jajecznica, kanapki, granole czy jaja sadzone, postaw na nieco bardziej zwariowany posiłek. Wystarczą klasyczne składniki - jajka, chleb, ser, szynka oraz masło i kilka dodatków. To, co wyróżnia ten posiłek to forma podania, wszystko zaczyna się bowiem od wydrążenia dziur w chlebie

Zaczynamy zatem od pieczywa. Kromki chleba pozbawiamy wnętrza, tak, by pozostała skórka z odrobiną miąższu po bokach. Takie foremki układamy na patelnię. W puste miejsce przekładam natomiast masę przygotowaną z jajek, sera, szynki, cebuli i kilku innych dodatków. Całość podsmażamy na złoty kolor i serwujemy np. ze szczypiorkiem. Tego śniadania nic nie pobije, jest smaczne, ekspresowe i z pewnością szybko się nie znudzi. 

Śniadanie ze skórek od chleba z jajecznym nadzieniem

Składniki:

  • kilka kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • 100 g szynki,
  • cebula,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek do podania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Z chleba usuń miąższ, ale pamiętaj, by zostawić go nieco przy skórkach. Gotowe foremki chlebowe ułóż na patelni. 
  2. Teraz pora na nasze nadzienie. W miseczce rozmąć jajka, dodaj starty ser, pokrojoną drobno szynkę, cebulę i śmietanę z majonezem. Na koniec dopraw masę i dokładnie wszystko wymieszaj. 
  3. Jajeczne nadzienie delikatnie przełóż do skórek z chleba. 
  4. Całość smaż na złoty kolor z obu stron. Wskazówka - jeśli twoja patelnia przywiera, przed ułożeniem składników na tafli wlej odrobinę oliwy lub masła. 
  5. Tak przygotowane grzanki serwuj ze szczypiorkiem, smacznego!
Lubisz eksperymentować ze śniadaniami?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.