Malinowa chmurka to jeden z ulubionych deserów Polaków, zwłaszcza latem, gdy mamy do dyspozycji owoce sezonowe. W internecie znajdziesz kilka różnych przepisów na to ciasto: na kruchym spodzie, z galaretką, bezą albo płatkami migdałów. Jeśli nie chcesz spędzić w kuchni kilku godzin, skorzystaj z naszej instrukcji. Poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik.
Ciasto kusi zarówno smakiem, jak i wyglądem. Świetnie sprawdzi się na większe okazje (np. Boże Narodzenie, Wielkanoc), ale do niedzielnej kawki również. Możesz przygotować je ze świeżych lub mrożonych owoców. Ja od kilku lat korzystam z przepisu na malinową chmurkę bez pieczenia, bo robi się ją szybko i przyjemnie. Przypomina trochę "pychotkę", czyli słynne ciasto Pani Walewska. Oto potrzebne składniki:
Do przygotowania ciasta używam tortownicy o średnicy 18 cm. Na początku wsyp do miski galaretkę i zalej ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Roztop masło w garnku i również odstaw na chwilę na bok, żeby przestygło. Rozkrusz herbatniki i dodaj do masła. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno blachy i włóż do lodówki na 15 minut. Teraz czas na kolejne warstwy.
PORADA! Najlepszym sposobem na rozkruszenie herbatników jest przełożenie ich do woreczka strunowego, zamknięcie i "przejeżdżanie" po nich wałkiem.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.