• Link został skopiowany

To najprostszy przepis na malinową chmurkę. Nie trzeba ugniatać ciasta ani piec. Aż ślinka cieknie

Nie tylko sernikiem i szarlotką człowiek żyje. Czasem mamy ochotę na ciasto w zupełnie innym stylu, np. z galaretką i owocami. Taka właśnie jest malinowa chmurka. Przepis jest banalny i nawet nie wymaga od ciebie używania piekarnika.
Malinowa chmurka. Przepis na pyszne ciasto Agnieszka Gryzik/iStock
Malinowa chmurka. Przepis na pyszne ciasto Agnieszka Gryzik/iStock

Malinowa chmurka to jeden z ulubionych deserów Polaków, zwłaszcza latem, gdy mamy do dyspozycji owoce sezonowe. W internecie znajdziesz kilka różnych przepisów na to ciasto: na kruchym spodzie, z galaretką, bezą albo płatkami migdałów. Jeśli nie chcesz spędzić w kuchni kilku godzin, skorzystaj z naszej instrukcji. Poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik.

Zobacz wideo Tęczowa pianka - lekka jak chmurka

Malinowa chmurka bez pieczenia. Przebija nawet sernik z galaretką

Ciasto kusi zarówno smakiem, jak i wyglądem. Świetnie sprawdzi się na większe okazje (np. Boże Narodzenie, Wielkanoc), ale do niedzielnej kawki również. Możesz przygotować je ze świeżych lub mrożonych owoców. Ja od kilku lat korzystam z przepisu na malinową chmurkę bez pieczenia, bo robi się ją szybko i przyjemnie. Przypomina trochę "pychotkę", czyli słynne ciasto Pani Walewska. Oto potrzebne składniki:

  • 150 g galaretki malinowej,
  • 600 ml wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g sera mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g herbatników,
  • 60 g masła,
  • 150 g mrożonych malin,
  • beziki do dekoracji.
Malinowa chmurka bez pieczenia
Malinowa chmurka bez pieczenia pixabay.com/stux

Malinowa chmurka dla leniwych. Nie ma prostszego przepisu

Do przygotowania ciasta używam tortownicy o średnicy 18 cm. Na początku wsyp do miski galaretkę i zalej ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Roztop masło w garnku i również odstaw na chwilę na bok, żeby przestygło. Rozkrusz herbatniki i dodaj do masła. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno blachy i włóż do lodówki na 15 minut. Teraz czas na kolejne warstwy.

  1. Do przestudzonej galaretki wsyp mrożone maliny, wymieszaj i poczekaj, aż zacznie tężeć.
  2. Wyłóż galaretkę na spód ciasta i ponownie włóż do lodówki na kwadrans.
  3. Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
  4. Wyłóż na galaretkę przygotowany przed chwilą krem.
  5. Całość udekoruj bezikami albo większymi pokruszonymi bezami.
  6. Włóż do lodówki na 2 godziny.

PORADA! Najlepszym sposobem na rozkruszenie herbatników jest przełożenie ich do woreczka strunowego, zamknięcie i "przejeżdżanie" po nich wałkiem.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: