Zwykle zupę dyniową przyprawia się przyprawami korzennymi, takimi jak imbir i kurkuma, ale nie tylko. Dodać można też olej kokosowy i mleczko kokosowe. Dzięki tym składnikom zyskasz naprawdę wyjątkowe połączenie smakowe. Jak zrobić tę nietuzinkową zupę dyniową? Najlepiej z przepisu, który dała mi kiedyś sąsiadka.
Do zrobienia zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym potrzeba nie tylko dyni i wspomnianego mleczka kokosowego. Wymagane są też inne składniki. Jakie? Oto kompletna lista potrzebnych produktów.
Składniki:
Zanim zabierzesz się za gotowanie zupy dyniowej, przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dynię również obierz, usuń z niej nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki. Teraz postępuj według poniższej instrukcji:
W głębokim garnku na oleju kokosowym zeszklij cebulę z dodatkiem pieprzu i soli. Dodaj resztę przypraw, w tym starty imbir. Wymieszaj wszystko. Podlej cebulę z przyprawami rosołem lub bulionem warzywnym. Dodaj dynię i ziemniaki. Gotuj całość przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę i dodaj mleczko kokosowe. Wymieszaj wszystko i ewentualnie dopraw do smaku, jeśli trzeba. Gotowe. Możesz podawać z grzankami lub kromką chleba z masłem bądź innym dodatkiem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.