• Link został skopiowany

Mama uśmiechnęła się pod nosem, gdy usłyszała nazwę tej zupy. Teraz nie może przestać się nią zajadać

Jaką danie sprawdzi się idealnie na obiad jesienią? Jedną z moich ulubionych propozycji jest zupa z gruszki i pietruszki. Choć nazwa brzmi dość zabawnie, to zapewniam, że jest naprawdę obłędna. Na własnych kubkach przekonała się o tym moja mama, która również szybko dodała ją do jesiennego jadłospisu. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.
Przepisy na sycące zupy, które sprawdzą się, gdy gotujesz dla grupy ludzi! Zupa ziemniaczana z gruszkami.
Shutterstock

Jesień to czas na rozgrzewające dania, a zwłaszcza zupy. Najlepiej, jeśli są przygotowywane z sezonowych warzyw i owoców. Stąd zupa krem z gruszki i pietruszki to wręcz idealna propozycja w tym okresie, szczególnie że niezwykle łatwo ją zrobić. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami. 

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupy z gruszki i pietruszki. Spróbujesz raz i przepadniesz

Odkąd spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu. Jest aromatyczna i delikatnie słodka - wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Aby nadać jej jesiennego charakteru, możesz dorzucić łyżeczkę cynamonu. Nie pożałujesz. Co będzie ci potrzebne do wyczarowania tego pysznego dania? 

Składniki zupy z gruszki i pietruszki:

  • pietruszka (korzeń) - trzy/cztery średniej wielkości sztuki,
  • gruszka - spora,
  • bulion (lub rosół) - dwie/trzy szklanki,
  • mleko (dowolne) - szklanka,
  • masło (lub inny tłuszcz do smażenia),
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra bądź cynamon,
  • pestki dyni lub odrobina ostrej papryki w proszku do posypania zupy.

Jak zrobić zupę krem z gruszki i pietruszki? To naprawdę proste danie

Zacznij od przygotowania głównych bohaterów dania. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, a resztę owocu pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie zrób z pietruszką. W kolejnym kroku wrzuć składniki na głębszą patelnię i duś na tłuszczu, po czym wlej bulion (lub rosół) oraz mleko. Gotuj przez około kwadrans bądź nieco dłużej, jeśli trzeba.

Pod koniec gotowania dodaj przyprawy (poza pestkami dyni), a na koniec zmiksuj zupę na gładką masę. Gotowe. Podawaj jeszcze gorącą z dodatkiem pestek dyni i grzankami. A miłośnicy pikantnych dań mogą dodać też odrobinę ostrej papryczki w proszku. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: