Jesień to czas na rozgrzewające dania, a zwłaszcza zupy. Najlepiej, jeśli są przygotowywane z sezonowych warzyw i owoców. Stąd zupa krem z gruszki i pietruszki to wręcz idealna propozycja w tym okresie, szczególnie że niezwykle łatwo ją zrobić. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
Odkąd spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu. Jest aromatyczna i delikatnie słodka - wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Aby nadać jej jesiennego charakteru, możesz dorzucić łyżeczkę cynamonu. Nie pożałujesz. Co będzie ci potrzebne do wyczarowania tego pysznego dania?
Składniki zupy z gruszki i pietruszki:
Zacznij od przygotowania głównych bohaterów dania. Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, a resztę owocu pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie zrób z pietruszką. W kolejnym kroku wrzuć składniki na głębszą patelnię i duś na tłuszczu, po czym wlej bulion (lub rosół) oraz mleko. Gotuj przez około kwadrans bądź nieco dłużej, jeśli trzeba.
Pod koniec gotowania dodaj przyprawy (poza pestkami dyni), a na koniec zmiksuj zupę na gładką masę. Gotowe. Podawaj jeszcze gorącą z dodatkiem pestek dyni i grzankami. A miłośnicy pikantnych dań mogą dodać też odrobinę ostrej papryczki w proszku. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!